Αρνάκι μπούτι με πατάτες στο φούρνο. Ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, αρνάκι φούρνου με λεμονάτες πατάτες σκέτο. Μία πασχαλινή συνταγή με αρνί και τραγανές πατάτες ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά
- Αρνάκι, ένα μπούτι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1.5 -2 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
- 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στυμμένο
- 50 ml λευκό κρασί
- 200 ml ελαιόλαδο
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 κ.γ. θυμάρι
- 5 πρέζες αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αρνάκι μπούτι με πατάτες στο φούρνο
Παρασκευή συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα.
- Σκουπίζουμε το αρνάκι, μπούτι, με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε στο ταψί.
- Βάζουμε την σκελίδα κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, αλείφουμε το μπούτι γύρω-γύρω, πάνω-κάτω.
- Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνουμε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το θυμάρι.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 1 ώρα.
- Το βγάζουμε όταν είναι απόλυτα τραγανή, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το αρνί μπούτι με πατάτες στο φούρνο με πράσινη σαλάτα και με ερυθρό ξηρό κρασί.