Κοκορέτσι στη σούβλα παραδοσιακό ή κοκορετσάκια. Το κοκορέτσι γίνεται με εντόσθια αμνοεριφίων, περασμένα σε σούβλα και τυλιγμένα με αντεριές, που συνήθως ψήνεται στα κάρβουνα ή και στο φούρνο.

Απαραίτητη παρέα, στο αρνί του Πάσχα και όχι μόνο, το συνοδεύουμε με κρασί ή καλά παγωμένη μπύρα. Είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές.

Ετοιμάζοντας το κοκορέτσι

Αφού καθαρίσουμε τα εντεράκια και κόψουμε τις συκωταριές, αρχίζουμε να περνάμε στην σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών, φροντίζοντας αν θέλουμε, να βάζουμε κομμάτια μπόλιας, γλυκαδιών, ή και τα δύο, ανάμεσα στα κομμάτια του συκωτιού, γιατί είναι αυτά που στεγνώνουν πιο εύκολα και είναι πιο σκληρά. Με αυτό τον τρόπο και επειδή στο ψήσιμο βγάζουν λίπος, κρατούν το κοκορέτσι μας μαλακό.

Τυλίγουμε τις αντεριές γύρω από το κοκορέτσι μας και είμαστε έτοιμοι για το σούβλισμα.

Κοκορέτσι στη σούβλα παραδοσιακό ή κοκορετσάκια

Υλικά

  • 2 συκωταριές από αρνί ή κατσίκι
  • τα γλυκάδια τους
  • 3 αντεριές
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 λεμόνια
  • ρίγανη
  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή & Εκτέλεση

Πλένουμε τα έντερα με άφθονο νερό και πολλές φορές, εξωτερικά.

Στη συνέχεια, διπλώνοντας την άκρη από κάθε εντεράκι, τη σπρώχνουμε προς τα μέσα με ένα λεπτό ξύλο, έτσι που να γυρίσει όλο το έντερο, το μέσα – έξω.

Αφού κάνουμε το ίδιο με όλα τα έντερα, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα ξαναπλένουμε, πολλές φορές.

Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο νερό και το χυμό δύο λεμονιών και τα βάζουμε στο ψυγείο, για 2 περίπου ώρες να ασπρίσουν.

Στην συνεχεία, πλένουμε καλά τα εντόσθια, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν.

Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τ᾿ ανακατεύουμε και τ᾿ αφήνουμε κι αυτά στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμαστούν τα εντεράκια.

Κοκορέτσι στη σούβλα παραδοσιακό ή κοκορετσάκια

Έπειτα, αρχίζουμε να περνάμε τα εντόσθια στη σούβλα. Με την σειρά και εναλλάξ, πνευμόνι, συκώτι, σπλήνα, καρδιά. Ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια, για να βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει τελείως. Αφού περάσουμε όλα τα υλικά στη σούβλα, αλατοπιπερώνουμε και πάλι.

Τυλίγουμε γύρω – γύρω και σφιχτά, καρφώνοντας την μια άκρη του έντερου στην αιχμηρή άκρη της σούβλας (για να στερεωθεί) και την πλέκουμε σταυρώνοντας κατά μήκος του κοκορετσιού, μέχρι να δούμε ότι δημιουργείται ένα παχύ, αλλά σταθερό στρώμα.

Πλέκουμε οριζόντια και δένουμε στο άλλο άκρο, ή σφηνώνουμε την άκρη του μέσα στο κοκορέτσι.

Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα έντερα, μέχρι να πάρει το κοκορέτσι την τελική του μορφή.

Το αφήνουμε να στραγγίξει 5 – 6 ώρες, όρθιο μέσα σ᾿ ένα ταψί.

Ψήνουμε το κοκορέτσι στα κάρβουνα ή στο φούρνο αν τα κάνουμε ατομικά. Τοποθετώντας το στην αρχή ψηλά από την φωτιά, για να ψηθεί σιγά και μέχρι μέσα.

Όταν αρχίσει να ροδίζει το κατεβάζουμε πιο κοντά στη φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Ανάλογα με το μέγεθός και το πόσο δυνατή είναι η φωτιά μας 1 – 1½ ώρα, είναι αρκετή για το ψήσιμο. Δεν είναι τόσο σημαντικό να ξεροψηθεί πάρα πολύ το έντερο, όσο να ψηθεί μέχρι μέσα, χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως.

Στο τέλος, ρίχνουμε λίγο ακόμη αλατοπίπερο.

Όταν σταματήσει να βγάζει ζουμί, το κοκορέτσι είναι έτοιμο για κόψιμο και σερβίρισμα.