Αρνάκι στη γάστρα. Φαγητό της γιορτής. Το αρνάκι στη γάστρα με πατάτες είναι το τέλειο φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι! Η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για κλασσικό αρνί στο φούρνο.
Αρνάκι στη γάστρα
Υλικά
- 2 κιλά αρνάκι, σε μερίδες
- 3 πιπεριές κέρατα, σε χοντρές ροδέλες
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 4 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες
- 2 πατάτες σε μεγάλους κύβους
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
- 1 ποτήρι νερό
- αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.
Πλένετε το κρέας του αρνιού και το βάζετε μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με νερό. Το βράζετε για 45 λεπτά.
Το στραγγίζετε και το βάζετε στη γάστρα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το τοποθετείτε στον φούρνο..
Αν δεν έχετε γάστρα, το ψήνετε σε ταψί, σκεπασμένο με λαδόκολλα κι από πάνω με αλουμινόχαρτο.
Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνετε για 2-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός που έχουν τα κομμάτια του κρέατος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα περιχύνετε το κρέας και τα λαχανικά με τη σάλτσα.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Συνοδεύεται μαζί με τα λαχανικά που ψήνονται μαζί του και μελώνουν σε μια δεμένη, νόστιμη σάλτσα από το λίπος του αρνιού.