Αρωματικά φυτά και η επίδραση τους στην καλή μας υγεία. Από την αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους και για τη διατροφική αξία τους.
Σύμφωνα με το μύθο το βουνό Όλυμπος, όπου κατοικούσαν οι Ελληνικοί Θεοί ήταν καλυμμένο από λουλούδια και βότανα, που βρίσκονταν εκεί για εξυπηρέτηση των θεών, αλλά και των θνητών.
Οι μύθοι που αναφέρονται στους θεούς και θεές παρουσιάζουν εύγλωττα το σεβασμό που οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν για την ομορφιά των φυτών και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.
Αρωματικά φυτά και η επίδραση τους στην καλή μας υγεία
Αρωματικά φυτά είναι γενικά τα φυτά από τα οποία με διάφορες μεθόδους λαμβάνονται αρωματικές ουσίες: τα αιθέρια έλαια.
Αρωματικά φυτά είναι γενικά τα φυτά από τα οποία με διάφορες μεθόδους λαμβάνονται αρωματικές ουσίες: τα αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια και οι λοιπές φαρμακοτεχνικές μορφές των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών διαθέτουν μια πλειάδα ωφέλιμων ιδιοτήτων, μερικές εκ των οποίων είναι οι παρακάτω:
- Αντιβακτηριδιακή δράση.
- Αντιμυκητιακή δράση.
- Αντιπαρασιτική δράση
- Αντικαρκινική δράση.
- Αντιοξειδωτική δράση.
- Ενίσχυση της όρεξη
- Εντομοκτόνος/εντομοαπωθητική δράση.
- Αντιφλεγμονώδης δράση.
- Ανοσοδιεγερτική δράση.
- Αντισηπτική/αναισθητική δράση.
- Διόρθωση της γεύσης.
- Χρήσεις στην αρωματοποιία και την οδοντιατρική.
Αρωματικά φυτά και η επίδραση τους στην καλή μας υγεία
Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια είναι απαραίτητα για την παρασκευή όλων σχεδόν των φαγητών. Επιπρόσθετα μπορούν και μόνα τους να γίνουν φαγητό όπως το στιφάδο. Σε ορισμένα μάλιστα χωριά της υπαίθρου αποτελούν μαζί με το ψωμί το κύριο φαγητό του χωρικού.
Τα κρεμμύδια δεν νοστιμίζουν μόνον τα φαγητά, αλλά έχουν και αξιόλογες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχουν, εκτός των άλλων, και βιταμίνες, B1,B2 και C, που είναι πολύτιμες στον οργανισμό του ανθρώπου.
Λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων χρησιμοποιούνται επίσης και στην Ιατρική με τη μορφή διαφόρων φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, π.χ. σε περιπτώσεις διάρροιας και ατονίας του εντέρου, για θεραπεία των τριχομοναδικών φλεγμονών του γυναικείου κόλπου κλπ.
Επιπλέον, τα κρεμμύδια είναι μαλακτικά , διουρητικά, αντισκορβουτικά και ανθελμινθικά.
Τα κρεμμύδια, λόγω των πολύτιμων συστατικών και ιδιοτήτων τους, θεωρούνται από τους διαιτολόγους σαν ένα από τα σπουδαιότερα είδη διατροφής.
Τα σκόρδα
Τα σκόρδα, όπως και τα κρεμμύδια, περιέχουν πολύτιμα συστατικά, βιταμίνες Β1,Β2 και C και έχουν επίσης ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες. Από τους βολβούς του σκόρδου παρασκευάζεται βάμμα, που χρησιμοποιείται σε σταγόνες για τη θεραπεία της κολπίτιδας, της ατονίας του εντέρου και της υπέρτασης. Από το σκόρδο επίσης παρασκευάζεται ένα εκχύλισμα, που χορηγείται στην αθηροσκλήρωση και σε ορισμένες παθήσεις του στομάχου και σαν απολυμαντικό των πεπτικών οργάνων.
Στη μαγειρική το σκόρδο χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σε κεφτέδες, στο μπούτι στο φούρνο, στο πλακί κ.α., καθώς και για την παρασκευή της γνωστής σκορδαλιάς.
Μολονότι τα σκόρδα είναι πολύ ωφέλιμα, πολλοί αποφεύγουν να τα τρώνε, λόγω της έντονης και δυσάρεστης οσμής τους. Την έντονη όμως αυτή μυρωδιά μπορούμε να την εξουδετερώσουμε σε μεγάλο βαθμό αν πάρουμε μια κουταλιά ζάχαρη ή δυνατό καφέ.
Το σέλινο
Το σέλινο έχει έντονο και ευχάριστο άρωμα. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται και σαν άρτυμα και σαν λαχανικό. Συνήθως το χρησιμοποιούμε σε σούπες, σε βραστά και διάφορα άλλα, καθώς επίσης και στην παρασκευή χοιρινού με σέλινο.
Από ιατρικής άποψης θεωρείται καταπραϋντικό των νεύρων, διουρητικό και διευκολύνει την απόχρεμψη.
Ο μαϊντανός
Έχει ευχάριστο άρωμα και χρησιμοποιείται στα βραστά, τα ψητά ψάρια, τους κεφτέδες, στις σαλάτες κα. Από ιατρικής άποψης συνιστάται για τις παθήσεις των νεφρών, των εντέρων, της χολής, του ήπατος και είναι κατά του ίκτερου.
Άνηθος – μάραθος – βασιλικός – δυόσμος
Είναι αρτύματα με πολύ ευχάριστο άρωμα. Στη μαγειρική τα χρησιμοποιούν σε σαλάτες, στα παρασκευάσματα από κιμά όπως τα γεμιστά, κεφτέδες κτλ., στα λαχανικά όπως αγκινάρες, κουκιά, αρακάς κα.
Τα αρτύματα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε μικρά δεματάκια και να τα ξεράνουμε στη σκιά. Όταν ξεραθούν τελείως, τα βάζουμε σε σακουλάκια ή γυάλινα δοχεία, που σφραγίζουν καλά, για να μη χάνουν το άρωμα τους.
Δεντρολίβανο
Χρησιμοποιείται στο στιφάδο, στο κυνήγι, στα πουλερικά, στα ψητά, στα λουκάνικα, στις σούπες και ιδίως στις ψαρόσουπες. Έχει ορεκτικές και χωνευτικές ιδιότητες και θεωρείται φάρμακο για το στομάχι.
Τα φύλλα δάφνης
Τα ξερά φύλλα δάφνης ή αλλιώς βάγια, έχουν ωραίο άρωμα και χρησιμοποιούνται στις σάλτσες, το στιφάδο, το κυνήγι, στα μαρινάτα, στις φακές κα.
Το θυμάρι
Έχει ευχάριστο άρωμα και ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται φάρμακο για τους κολικούς, τις νευραλγίες, τον κοκίτη, τη δυσπεψία, το συνάχι.
Στη μαγειρική το μεταχειριζόμαστε στις σάλτσες, στο ψητό αρνί, στα κυνήγια, στα μανιτάρια, στις ελιές.