Δάπεδο η ομορφιά του σπιτιού ξεκινά από τα πατώματα. Τα δάπεδα αποτελούν βασικό μέρος της διακόσμησης του σπιτιού. Εάν μπορείτε να καταφέρετε να τα κρατήσετε πεντακάθαρα, θα μένετε σε ένα ελκυστικό σπίτι. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε μεγάλες αλλαγές ή επενδύσεις. Για να διατηρήσετε τα δάπεδα του σπιτιού γυαλιστερά και λαμπερά, πρέπει να τα γνωρίζετε:

  • αν είναι από ξύλο, γρανίτη, κεραμικά πλακίδια κλπ.

Το πώς πρέπει να διατηρείτε τα δάπεδα σας εξαρτάται από το υλικό του δαπέδου.

Δάπεδο η ομορφιά του σπιτιού ξεκινά από τα πατώματα

Το καθάρισμα

Για το καθάρισμα του δαπέδου χρησιμοποιούμε τα διάφορα μέσα καθαρισμού ανάλογα με το είδος του δαπέδου.

Το γυάλισμα

Τα βαμμένα  πατώματα, το λινόλεουμ, τα πλαστικά δάπεδα, το παρκέ κτλ. τα γυαλίζουμε με στερεό ή με υγρό κερί, την παρκετίνη. Αφού το καθαρίσουμε καλά, το πλένουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει, αλείφουμε σε λεπτή στρώση το κερί, το αφήνουμε λίγο να τραβήξει και μετά το τρίβουμε. Το πάτωμα γυαλίζει περισσότερο, αν κάτω από τη βούρτσα  για το παρκέ βάλουμε μια μαλακιά τσόχα.

Μπορεί να γλυτώσει κανείς πολύ κόπο από παρκετάρισμα, αν διαλύσει σε ένα κουβά με λίγο ζεστό νερό μια κουταλιά σκόνη πλυσίματος, προσθέσει κρύο νερό και σφουγγαρίσει το δάπεδο με αυτή τη διάλυση. Αφού στεγνώσει, το γυαλίζουμε με τη βούρτσα ή με την παρκετέζα.

Γυάλισμα διαρκείας

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα υγρά ειδικά για το γυάλισμα των δαπέδων, που πρέπει να αλείφονται ομοιόμορφα και, αφού μείνουν να στεγνώσουν, παίρνουν μόνα τους μια μόνιμη γυαλάδα, που δεν αφήνει πατήματα, δεν γλιστρήσει, δεν λερώνει, δεν απορροφάει νερό, μπορεί να σφουγγαρισθεί με υγρό πανί και δεν έχει φόβο να καεί. Τα μέσα αυτά είναι κατάλληλα για πατώματα από ξύλο, για παρκέ από πιτσπαϊν, για μάρμαρα ή μωσαϊκά, για τσιμέντο, για λινόλεουμ κλπ., είναι όμως ακατάλληλα για τα πλαστικά δάπεδα. Όταν αλείφονται τα πατώματα με αυτό το βερνίκι διαρκείας, πρέπει να προσέχουμε να μη γίνεται το άλειμμα σε κρύο δωμάτιο ή σε δωμάτιο που γίνεται ρεύμα, γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματιστεί στο δάπεδο ένα άσπρο στρώμα, το οποίο ενδεχομένως μπορεί να αφαιρεθεί.

Το βερνίκωμα

Για βαμμένα πατώματα, για παρκέ και για λινόλεουμ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βερνίκι δαπέδων, το οποίο πρέπει να επιστρωθεί σε λεπτό στρώμα ομοιόμορφα παντού.

Το βάψιμο

Στην αρχή περνάμε τα μέρη, που έχουν πατήματα και μετά αρχίζομε το γενικό βάψιμο από το παράθυρο. Η καινούρια βαφή στο δάπεδο κρατάει περισσότερο, όταν, αφού στεγνώσει η βαφή και το βερνίκι, περάσουμε το πάτωμα με κρύο ξύδι αραιωμένο με νερό.

Τα σανιδένια πατώματα

Αυτά  καθαρίζονται με μια βούρτσα με μίγμα από τρία μέρη άσπρη άμμο και ένα μέρος διαλαλημένο ασβέστη ή με ειδικό μέσο καθαρισμού.

Βαμμένα πατώματα

Τα καθαρίζουμε με χλιαρό νερό, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα αλείφουμε μετά με κερί και τα γυαλίζουμε.

Παρκέ

Το παρκέ ποτέ δεν πρέπει να το καθαρίζουμε με υγρό πανί. Το παρκέ το διατηρούμε και τα καθαρίζουμε με καθαρές φανέλες και με άχροη παρκετίνη. Για πιο καλό καθάρισμα χρησιμοποιούμε ένα ειδικό μέσο καθαρισμού, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Για να εξαλείψουμε τα λερώματα και τους λεκέδες, μεταχειριζόμαστε νέφτι. Όταν το παρκέ έχει χαλάσει πάρα πολύ φωνάζουμε τον ειδικό να το ξύσει, οπότε γίνεται σαν καινούριο.

Πλαστικά δάπεδα

Τα πλαστικά δάπεδα πρέπει επίσης να μην τα καθαρίζουμε με πολύ υγρό πανί, ακόμη και για το πιο ριζικό καθάρισμα χρησιμοποιούμε ελαφρά σαπουνάδα με πολύ στυμμένο σφουγγαρόπανο. Μετά το αφήνουμε να στεγνώσει καλά και το γυαλίζουμε με παρκετίνη. Τα πολύ λερωμένα σημεία τα καθαρίζουμε με νέφτι.

Το λινόλεουμ

Το καθαρίζουμε με ελαφρύ σαπουνάδα. Διάλυση σόδας, αμμωνίας ή βενζίνης κάνει κακό στο λινόλεουμ. Αφού στεγνώσει καλά το γυαλίζουμε με παρκετίνη. Επίσης μπορούμε να το αλείψουμε και με άχροο βερνίκι. Τα πολύ λερωμένα σημεία τα καθαρίζουμε με νέφτι. Αν το λινόλεουμ παρουσιάζει ρωγμές, τις κλείνουμε με βαμμένη σκληρή παραφίνη. Το λινόλεουμ το προφυλάσσουμε, όταν βάλουμε κάτω από τα πόδια στα τραπεζάκια και στις καρέκλες λαστιχάκια ή κομματάκια από τσόχα.

Μωσαϊκά και μάρμαρα

Τα σφουγγαρίζουμε με σαπουνάδα. Αν είναι πολύ λερωμένα προσθέτουμε στη σαπουνάδα και σκόνη από ελαφρόπετρα. Και σε αυτά τα δάπεδα μπορούμε να κάνουμε το μόνιμο παρκετάρισμα.

Τα μάρμαρα γίνονται κατακάθαρα, όταν αναμίξουμε μισό κιλό σαπούνι ξυσμένο και δυο φούχτες σόδα, τα οποία βάζουμε σε πήλινη κατσαρόλα, που να έχει χωρητικότητα πέντε κιλών, και ανακατεύοντας το μίγμα προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα. Από αυτό το διάλυμα καταβρέχουμε τα πρεβάζια ή τα μάρμαρα και μετά τα σφουγγαρίζουμε με ζεστό νερό.