Διακόσμηση Πίνακες : Οι πίνακες, εκτός από τη δική τους αξία μέσα στο χώρο, είναι το στοιχείο εκείνο της διακόσμησης που είναι απαραίτητο για να συμπληρώσουν την εικόνα του δωματίου και να στολίσουν τους τοίχους σπάζοντας τη μονοτονία τους. Οι πίνακες είναι αντικείμενα αξίας. Πρέπει να κρέμονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να τους κοιτάζουμε με άνεση και χωρίς να θαμπωνόμαστε.

Ο προορισμός, που έχουν να στολίζουν τον τοίχο, απαιτεί να βρίσκονται σε αρμονία και σε καλή αναλογία με τα άλλα αντικείμενα ως προς το είδος, το σχήμα και τη θέση τους. Ο πίνακας πάνω από τον μπουφέ, πάνω από τον καναπέ ή πάνω από το κρεβάτι είναι αυτό που συναντάμε στα περισσότερα σπίτια, σπάνια όμως είναι η καλύτερη λύση.

Κάθε συμμετρική και σχετικά με κάποιο κέντρο υπολογιζόμενη τοποθέτηση των ταμπλό δεν είναι καλαίσθητη και ισχύει μόνο για εξαιρετικά αξιόλογους πίνακες, που δεν ανέχονται τίποτε άλλο δίπλα τους.

Γενικά ο ορίζοντας του πίνακα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του βλέμματος. Κοντά σε καναπέδες και πολυθρόνες και σε μεμονωμένα καθίσματα μπορούμε να κρεμάσουμε μικρά κάδρα, αλλά στο ύψος του βλέμματος όταν είμαστε καθισμένοι. Όσο πιο αξιόλογος και μεγάλος είναι ένας πίνακας, τόσο ψηλότερα μπορεί να τοποθετηθεί, όσο μικρότερος, τόσο χαμηλότερα.

Διακόσμηση Πίνακες

Μικρά κάδρα, όχι μεγάλης αξίας, ιδίου περίπου σχήματος, τεχνοτροπίας και θέματος, μπορούμε να τα κρεμάσουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε απόσταση του ενός τρίτου περίπου του πλάτους του κάδρου, οπότε είναι προτιμότερο να είναι μονός αριθμός.

Όταν έχουμε ψηλούς τοίχους και δίνουν την εντύπωση του άδειου, μπορούμε να βάλουμε δύο ή περισσότερα κάδρα διαφορετικού σχήματος και σχετικής τεχνοτροπίας στην ίδια πλευρά του τοίχου.

Μεγάλο ρόλο παίζει η κορνίζα, η οποία πρέπει να είναι ουδέτερη στο σχήμα και στο χρώμα. Η κορνίζα έχει διπλό προορισμό: να αξιοποιεί και να προβάλλει τον πίνακα και να ταιριάζει με το δωμάτιο.

Τις περισσότερες φορές η καλύτερη λύση είναι: κορνίζα από ξύλο στο φυσικό του χρώμα ή κορνίζα από ξύλο βαμμένο με μουντό ανοιχτό γκρί. Οι γυαλιστερές ανοιχτόχρωμες κορνίζες πρέπει να αποφεύγονται. Τις φωτογραφίες μπορούμε να τις βάζουμε, χωρίς κορνίζα, με ένα στενό πλαίσιο γύρω – γύρω λευκό ή μαύρο.

Να θυμόμαστε πάντα πως οι ελαφροί πίνακες, – κάρβουνο, ακουαρέλες, παστέλ, – είναι καλύτεροι με ένα φαρδύ πας-παρτού ενώ οι ελαιογραφίες δεν παίρνουν τζάμι μπροστά.