Δόντια | Προληπτικός έλεγχος των παιδιών ηλικίας 6-16 ετών Πόσο σημαντική είναι άραγε η εξέταση των παιδιών σε ετήσια βάση;

Θεωρούμε πρωτεύουσας σημασίας την αξιολόγηση, με υπεύθυνο τρόπο από τον οδοντίατρο, της κατάστασης των δοντιών και του στόματος. Έτσι θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες πρόληψης και θεραπείας δεδομένου άλλωστε ότι με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται η εξέλιξη της στοματικής υγείας κατά την ενηλικίωση.

Το 50% των παιδιών 5-9 ετών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν τουλάχιστον ένα χαλασμένο δόντι ή ένα σφράγισμα στο στόμα τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει περιοδικό πόνο για το παιδί, δυσκολία στη μάσηση και γενικότερη δυσφορία. Τα παιδιά δείχνουν νευρικά κλεισμένα στον εαυτό τους και συχνά δεν μιλούν για τον πόνο τους γιατί φοβούνται τον οδοντίατρο. Είναι σημαντικό το πρόβλημα να γίνει αντιληπτό από γονείς ή και δασκάλους καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ωρών διδασκαλίας.

Οι τακτικές εξετάσεις και η παροχή προληπτικής φροντίδας όπως καθαρισμός και φθορίωση συμβάλει στον εντοπισμό των προβλημάτων σε αρχικά στάδια με αποκατάσταση ελάχιστα επώδυνη και οικονομική.

Δόντια | Προληπτικός έλεγχος των παιδιών ηλικίας 6-16 ετών

Κάποιες φορές χρειάζονται ακτινογραφίες για να μελετήσουμε τη σειρά ανάπτυξης των δοντιών, την διαδικασία διαδοχής των νεογιλών ( παιδικών) δοντιών από τα μόνιμα και να εντοπιστούν πιθανών » κρυμμένες » τερηδόνες σε περιοχές που δεν υπάρχει οπτική πρόσβαση. Η συχνότητα των οδοντιατρικών εξετάσεων συνδέεται με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού, με το πόσο διατηρεί καθαρά τα δόντια του, με τυχόν φάρμακα τα οποία παίρνει και με άλλους παράγοντες που θα αξιολογηθούν από τον οδοντίατρο.

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Β. Παναγιώτης

Χειρούργος Οδοντίατρος Πτυχιούχος Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φαβιέρου 11-23  Χαϊδάρι – Τηλ.: 2105325010