Διαπαιδαγώγηση του παιδιού μέσα από το διάβασμα . Το διάβασμα βιβλίων, που είναι άμεμπτα από παιδαγωγικής άποψης, είναι ένα παγκόσμιο μέσο μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης. Με το διάβασμα ο άνθρωπος μορφώνεται και αποκτά περιεχόμενο.

Εμπλουτίζει τις γνώσεις  και δημιουργεί ιδανικά ηρώων

Το παιδί που διαβάζει καλά βιβλία κατακτά νέους κόσμους και έτσι πλουτίζει ατελείωτα τις γνώσεις του. Δεν μαθαίνει μόνο γεγονότα, αλλά και τις ιδιότητες των ανθρώπων, τη συμπεριφορά και τις ικανότητες τους, καθώς και την κοινωνική τους αξία και χρησιμότητα.

Δημιουργεί τα ιδανικά για τη μετέπειτα ζωή του και προσπαθεί να φτάσει τον ήρωα που θαυμάζει.

Εκτός αυτού, όμως, το διάβασμα ενός καλού  βιβλίου συντελεί  τόσο στην κυριαρχία της γλώσσας και της ομιλίας, όσο και στην ορθή και λογική σκέψη, ακόμη και όταν το παιδί δεν είναι ακόμη σε θέση να κρίνει την αισθητική της γλώσσας.

Διαπαιδαγώγηση του παιδιού μέσα από το διάβασμα

Παραμύθι, το πρώτο αγαπημένο ανάγνωσμα των παιδιών

Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού με το καλό βιβλίο και η παρότρυνση για το καλό βιβλίο  αρχίζει από πολύ νωρίς, με το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, που με το περιεχόμενο και με τη μορφή του δημιουργεί τις πρώτες γλωσσικές και αισθητικές εντυπώσεις. Το παραμύθι είναι το πιο αγαπημένο ανάγνωσμα των παιδιών. Αυτή η προτίμηση για παραμύθια και θρύλους εξακολουθεί και στις πρώτες σχολικές τάξεις.

Από το όγδοο ή ένατο έτος περίπου αρχίζει το παιδί να στρέφεται σε βιβλία με πιο ρεαλιστικό περιεχόμενο, προπάντων, με διηγήσεις για περιπέτειες και ταξίδια σε μακρινές χώρες, με ιδιαίτερη προτίμηση για διηγήματα με παιδιά από διαφόρους ξένους λαούς και μακρινές χώρες.

Έφηβος και επαφή με την ανώτερη λογοτεχνία

Με την έναρξη της εφηβείας και με καλή και κατάλληλη καθοδήγηση στρέφονται τα παιδιά προς την ανώτερη λογοτεχνία. Πολλά παιδιά δείχνουν μια πραγματική δίψα για διάβασμα και κυριολεκτικά «καταβροχθίζουν», όπως λέμε, τα βιβλία.

Οι παιδαγωγοί και οι γονείς πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ στην ποιότητα των αναγνωσμάτων των παιδιών τους και με αυστηρότητα να αποκλείουν κάθε κακό, αρνητικό ανάγνωσμα, αστυνομικά, ανόητα ερωτικά, απάνθρωπα πολεμικά κτλ.

Πλουτίζει την αντίληψη για τον κόσμο και τους ανθρώπους

Η καθοδήγηση του παιδιού και του εφήβου στο καλό ανάγνωσμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ο έφηβος, προπαντός, απαιτεί από το βιβλίο να του δώσει απάντηση στα προβλήματα, που τον απασχολούν και του δίνει ιδανικά και παραδείγματα ανθρώπων που θέλει να τους μοιάζει.

Με την καλή παιδαγωγική καθοδήγηση φτάνει τελικά στην ανώτερη ουμανιστική και κοινωνική λογοτεχνία, που του πλουτίζει την αντίληψη για τον κόσμο και τους ανθρώπους και το βοηθά να διαμορφώσει τη ζωή του.