Δίαιτα, πώς να συντάσσονται τα μενού. Δίαιτα, οι προσωπικές αντιλήψεις και προτιμήσεις, οι συναισθηματικοί παράγοντες, η εμμονή στις συνήθειες κλπ., δεν πρέπει ν’ αποτελούν τη βάση, επάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε και να καθορίσουμε το διαιτολόγιο μας.
Δίαιτα, πώς να συντάσσονται τα μενού
Η σωστή και υγιεινή διατροφή επιβάλλει τη γνώση των στοιχειωδών επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τη διατροφή και την εφαρμογή των υπαγορεύσεων της επιστημονικής διατροφής.
Η έλλειψη ισορροπίας στη διατροφή μας, σημαντικός παράγοντας ασθενειών.
Έχει αποδειχτεί, ότι, για την καλή και υγιεινή διατροφή του ανθρώπου, δεν αρκεί η χορήγηση αρκετής ποσότητας τροφών, αλλά πρέπει και τα διάφορα συστατικά, που περιέχουν οι τροφές αυτές, να βρίσκονται μεταξύ τους σε μια ισορροπημένη σχέση.
Συνεπώς, η επιστημονική διατροφή προϋποθέτει την αρμονική σχέση μεταξύ των διαφόρων συστατικών της τροφής και επιβάλλει να είναι η τροφή μας ισορροπημένη.
Η έλλειψη ή η ανατροπή της ισορροπίας αυτής, για μακρό ιδίως χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες, βλάβες ή ασθένειες, που δύσκολα διαπιστώνονται και μπορούν να εκδηλωθούν ύστερα από πολλά χρόνια ή και στην επόμενη γενεά ακόμη.
Ποικιλία στη διατροφή για να παίρνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται.
Για να διασφαλισθεί η κανονική ανταλλαγή της ύλης, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 60 περίπου συστατικά. Τα συστατικά αυτά είναι άνισα κατανεμημένα στις διάφορες τροφές.
Συνεπώς, όσο κι’ αν προσέξουμε τη σύνθεση των φαγητών, είναι φυσικό να υπάρξουν και μερικές παραλείψεις.
Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, είναι να συνθέτουμε τα γεύματα μας με ποικίλες τροφές.
Συγκεκριμένα τα μενού μας πρέπει να διέπονται από τους πιο κάτω κανόνες:
- Να έχουν πολλές εναλλαγές.
- Να αποτελούνται από σωστά επιλεγμένη ποικιλία ζωικών και φυτικών προϊόντων.
- Να επαναλαμβάνονται σε σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα.
- Να προσαρμόζονται στην κάθε εποχή του έτους και να λαμβάνεται υπόψη, ότι κατά τις αρχές της άνοιξης, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνες.