Εγκυμοσύνη 11η εβδομάδα. Στην ενδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης το μέγεθος του εμβρύου είναι 4 εκατοστά και ζυγίζει 8 γραμμάρια.

Το έμβρυο αναπτύσσεται τόσο όσο τις προηγούμενες ένδεκα.

Η γρήγορη αυτή ανάπτυξη, στην ενδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης, οφείλεται στον πλακούντα. Που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και στον οποίο αναπτύσσονται πολλές φλέβες που προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.

Το κεφάλι του εμβρύου είναι τώρα μεγάλο όσο περίπου είναι το μισό κορμί του. Κάτι που φανερώνει την γρήγορη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Εγκυμοσύνη 11η εβδομάδα

Στην ενδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης, έχει ξεκινήσει  η κυκλοφορία του αίματος μεταξύ του εμβρύου και της μήτρας και  σχηματίζονται οι θήλακες για τα μαλλιά ενώ αναπτύσσονται οι ρίζες από τα νύχια χεριών και ποδιών.

Τα δαχτυλάκια του έχουν διαχωριστεί και σύντομα θα μπορεί να σχηματίσει γροθιά.

Το έμβρυο, στην ενδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης, μπορεί να χασμουρηθεί και καταπίνει αμνιακό υγρό και τα ούρα του, κάτι που στην περίπτωση του δεν είναι πρόβλημα.

Το συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες έχουν ήδη σχηματιστεί ενώ στα κορίτσια επιπλέον αναπτύσσονται και οι ωοθήκες.

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά η μητέρα πρέπει να παίρνει βιταμίνες, κάτι που τη βοηθάει να έχει υγιή μαλλιά και νύχια.

Μαζί με το έμβρυο μεγαλώνει και η μήτρα και πλέον η εγκυμοσύνη στην ενδέκατη εβδομάδα είναι εμφανή. Τέλος περιορίζονται οι ναυτίες και βελτιώνεται η όρεξη της εγκύου.