Εγκυμοσύνη 4η εβδομάδα. Την 4 εβδομάδα εγκυμοσύνης πραγματοποιείται η διαδικασία εμφύτευσης μέσα στη μήτρα μιας στερεάς κυτταρικής σφαίρας, που πολύ γρήγορα αρχίζει να υφίσταται ορισμένες διαφοροποιήσεις και  διαιρείται σε δυο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα  σχηματίζει το έμβρυο ενώ η δεύτερη τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά  της τροφής και του οξυγόνου στο μωρό. Το έμβρυο έχει τώρα τρείς στιβάδες που αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη του σώματος του.

Από την  εσωτερική στιβάδα θα εξελιχθούν  οι πνεύμονες, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Από τη μεσαία στιβάδα θα σχηματιστούν  τα οστά, οι μύες, η καρδιά, τα γεννητικά όργανα, οι νεφροί.

Και τέλος η εξωτερική στιβάδα θα σχηματίσει το δέρμα, τα μαλλιά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Ο αμνιακός σάκος αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται ενώ το έμβρυο  έχει το μέγεθος του σπόρου μιας παπαρούνας (μέγεθος εμβρύου: 0,36 – 1 χιλιοστό).

Εγκυμοσύνη 4η εβδομάδα

Εγκυμοσύνη : Πιθανές ενδείξεις εγκυμοσύνης μπορεί να προέρχονται από τα γεννητικά όργανα και τον μαστό της μητέρας. Σε αυτές συγκαταλέγονται η μη εμφάνιση της έμμηνου ροής. Η χαλάρωση και το προς το μελανί χρώμα του βλεννογόνου του κόλπου, που είναι μια συνέπεια της έντονης αιματώσεως. Η χαλάρωση και το μεγάλωμα της μήτρα  και η σκλήρυνση των μαστών.

Εγκυμοσύνη : Στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνει η ευαισθησία των μαστών που γίνονται πιο σκληροί και πιο γεμάτοι. Όταν πιεσθεί η θηλή βγάζει ένα υδαρές έκκριμα, το λεγόμενο πρόγαλα ή πύαρ. Που μπορεί όμως να συμβεί και χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη. Η απουσία της έμμηνου ροής θεωρείται σοβαρή ένδειξη εγκυμοσύνης μόνον όταν μέχρι τότε εμφανιζόταν τακτικά κάθε μήνα και η απουσία της δεν μπορεί να συνδεθεί με άλλες αιτίες. Όπως π.χ. σοβαρές φλεγμονικές παθήσεις, αλλαγές κλίματος, απότομη ψυχική ταραχή ή ανεπαρκής διατροφή.

Εγκυμοσύνη : Αβέβαιες ενδείξεις εγκυμοσύνης αφορούν το σώμα της γυναίκας. Εξαρτώνται από τη νευρική και την ορμονική κατάσταση της γυναίκας, δηλαδή από τις αντιδράσεις του φυτικού νευρικού συστήματος και τις ορμονικές μετατάξεις.

Συχνά φαινόμενα στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι η ναυτία, πρωινοί έμετοι, τάση για λιποθυμίες, μεταβολή της όρεξης (αηδία για ορισμένα φαγητά και όρεξη για ασυνήθεις τροφές ) συνδεδεμένα όλα αυτά με μια μείωση της απόδοσης στις διάφορες δραστηριότητες καθώς και της διάθεσης.