Εγκυμοσύνη 15η εβδομάδα. 15η εβδομάδα ανάπτυξης του εμβρύου. Το μωράκι σας είναι περίπου 10 εκατοστά μήκος και ζυγίζει 70 γραμμάρια. Είναι δηλαδή ακόμη τόσο μικρούλη που χωράει στην παλάμη του χεριού σας. Τα πόδια του μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα χέρια του και έχει τη δυνατότητα να κινεί τις αρθρώσεις και τα άκρα του. Αναπτύσσονται τα δακτυλικά του αποτυπώματα και το δέρμα του είναι τόσο λεπτό που διακρίνονται τα αιμοφόρα αγγεία. Το σωματάκι του το καλύπτει λεπτό χνούδι που θα υποχωρήσει συνήθως πριν τον τοκετό. Κάνουν την εμφάνιση τους οι αδένες του ιδρώτα και ενώ τα βλέφαρα του είναι ακόμα κλειστά αισθάνεται τη δέσμη του φωτός που πέφτει πάνω του.

Εγκυμοσύνη 15η εβδομάδα

Στην 15η βδομάδα ξεκινούν και οι πρώτοι λόξιγκες του μωρού σας, που αποτελούν και πρόδρομο της αναπνοής. Τώρα εισπνέει και εκπνέει αμνιακό υγρό που θα βοηθήσει τους θύλακες του αέρα στους πνεύμονες να αναπτυχθούν. Το μωράκι έχει την ευχέρεια να ακούει ήχους και στο υπερηχογράφημα μπορεί να το δείτε να πιπιλάει τον αντίχειρα του. Αν πάλι είστε τυχερές μπορεί να μάθετε και το φύλο του μωρού σας. Θα πρέπει όμως η θέση και η στάση του να είναι πολύ ευνοϊκή, γι’ αυτό μην απογοητευτείτε με το γιατρό σας, αν δεν τα καταφέρει να σας ικανοποιήσει την περιέργεια. Μπορεί το μικρούλι σας να θέλει να σας κάνει έκπληξη!

Η μαμά την 15η βδομάδα εγκυμοσύνης

Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τις ιώσεις και το βάρος σας. Να ξέρετε πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ευάλωτο και μπορεί να κρυολογείτε με ευκολία. Μην ανησυχείτε όμως, αυτή η κατάσταση δεν είναι διόλου επικίνδυνη για το μωράκι σας. Ανακουφιστείτε με φάρμακα μόνον κάτω από τη συμβουλή και επίβλεψη του γιατρού σας. Η καλή διατροφή μπορεί να συμβάλει και ως προληπτικό μέτρο για τις ιώσεις, αποφεύγοντας τα φάρμακα, αλλά παράλληλα να σας βοηθήσει να μην πάρετε υπερβολικό βάρος. Βάλτε στο διατροφικό σας πρόγραμμα μικρά και συχνά γεύματα, τις απαγορευμένες τροφές με το μέτρο χωρίς όμως στερήσεις και υπερβολικές δίαιτες.