Ενδοοικογενειακή βία. Το Φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας. Ως επαγγελματίας εργαζόμενη στην Ελληνική Αστυνομία, η Αξιωματικός Σοφία Βαγενά το αντιμετωπίζει καθημερινά. Προσπαθεί να δώσει λύσεις, ενημερώνει τους πολίτες και σήμερα απαντάει σε καίρια ερωτήματα που της θέτει το aboutwoman.gr
Πως αντιδρούν τα θύματα όταν δέχονται την βία στο σπίτι τους;
Η ενδοοικογενειακή βία συναντάται σε όλους τους ανθρώπους (άντρες, γυναίκες και παιδιά) ανεξαρτήτως εισοδήματος, μορφωτικού επιπέδου και ηλικίας. Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ κυρίως στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθόσον αποτελούν και το 70 % των θυμάτων ..
Ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες σπανίως σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν για τη βία που υφίστανται είναι γιατί αισθάνονται ντροπή, αφού η κοινωνία προσδοκά από τους άνδρες να είναι «σκληροί» και να έχουν τον έλεγχο. Η γυναίκα επιζήσασα δεν αποκαλύπτει εύκολα τον εφιάλτη που βιώνει.
Οι παράγοντες πολλοί, ενδεικτικά μερικοί από αυτούς:
- Ντροπή, ενοχή και αίσθηση ότι είναι υπεύθυνη για τη βία που υπέστη
- Φόβος των αντιποίνων από το δράστη
- Κοινωνική απομόνωση και αίσθηση ότι πρέπει μόνη της να το αντιμετωπίσει
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Έλλειψη ασφαλών επιλογών για τα παιδιά .
Όσον αφορά τα παιδιά, αν και μπορεί να μην αποτελούν τα άμεσα θύματα της κακοποίησης, επηρεάζονται εξίσου αρνητικά από αυτήν βρισκόμενα σε μια θέση «αυτόπτη μάρτυρα».
Υπολογίζεται, ότι στην Αμερική περίπου 3.2 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο αποτελούν μάρτυρες οικογενειακής βίας στο σπίτι τους.
Σε ποιες περιπτώσεις κρατάνε κλειστά τα στόματα και ποιος ο ρόλος της γειτονιάς και του στενού περιβάλλοντος;
Κρατάνε κλειστά τα στόματα είτε λόγω φόβου για τις ενδεχόμενες νομικές συνέπειες. Ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το δράστη ή το οικείο περιβάλλον εάν προχωρήσουν σε καταγγελία ή ακόμα και στην ανασφάλειά τους για τον ενδεχόμενο κοινωνικό στιγματισμό τους.
Ιδίως στην επαρχία, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων γιατί τα στόματα είναι πάντα κλειστά. Τα στόματα ανοίγουν μετά την τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων. Η κλειστή κοινωνία πάντα γνωρίζει αλλά ποτέ δεν προλαμβάνει!!!
Η γυναίκα-θύμα-επιβιώσασα χρειάζεται υποστήριξη για να «σπάσει τη σιωπή» της, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εσωτερική αποδοχή της κακοποίησης της που της γεννήθηκε από τη διαρκή υποτίμηση του εαυτού της. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία οφείλει «να σπάει τη σιωπή της» και να καταγγέλλει ανάλογα περιστατικά, για να μην «σοκάρεται» όταν γίνονται τίτλοι ειδήσεων στον Τύπο.
Η σιωπή όλων μας θα πρέπει να μας σοκάρει…
Τι πρέπει να κάνει το θύμα και τι ο αστυνομικός που θα μιλήσει μαζί του;
Αρχικά , πρέπει να μη φοβούνται τα θύματα να μιλήσουν στην Αστυνομία και να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία.
Να μην νιώθουν ενοχές. Δεν φταίνε τα θύματα για τη συμπεριφορά κάποιου άλλου.
Φυσικά από την άλλη πλευρά, ο Αστυνομικός πρέπει να προσεγγίσει σωστά το θύμα. Να τονίσει στο θύμα ότι εάν ο θύτης έχει υπάρξει βίαιος στο παρελθόν ή πιστεύει ότι μπορεί να γίνει βίαιος. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψει ή να ανεχθεί οποιαδήποτε βλάβη.
Τέλος, πρέπει να θυμάται ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία διαμάχη και ότι η κακοποίηση δεν είναι δικό του λάθος.
Εδώ φυσικά τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα, καθόσον δεν διενεργούν προανάκριση τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας και στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα δεν τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να επιτελέσει ο Αστυνομικός το έργο του, όπως θα έπρεπε.
Το Αστυνομικό Τμήμα πρέπει να αποτελεί καταφύγιο για το θύμα!
Πόσα περιστατικά έχουν καταγγελθεί τους μήνες της καραντίνας;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900.
Ειδικότερα, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325.
Παράλληλα, υπήρξε αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις.
Σημειώνεται, ότι οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.
Αντίθετα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν προέκυψε αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας για το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες καταγράφηκαν 1.103 περιστατικά. Ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 καταγράφηκαν 1.287 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Σοφία Βαγενά
Γραμματέας της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών
Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης Γυναικών
Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής
Πρώτη Γυναίκα Μέλος Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας