Ριζότο με θαλασσινά. Μια συνταγή με όλη τη γεύση και τις αγαπημένες μυρωδιές της θάλασσας.
Το καλύτερο ριζότο να δοκιμάσει κανείς, είναι αυτό με την ποικιλία θαλασσινών. Τα θαλασσινά προτιμήστε να είναι φρέσκα κι όχι κατεψυγμένα. Το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο.
Το ριζότο θα πρέπει να είναι χυλωμένο και να κρατάει στο δόντι (“al dente”) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι λασπωμένο.
Για το ριζότο θαλασσινών χρησιμοποιούμε ιδανικά ζωμό ψαριού με λαχανικά, προσθέτουμε εκτός από κρεμμύδι κι ένα πράσο που δίνει γλύκα, ρίχνουμε ένα-δύο πρέζες κρόκο Κοζάνης για μοναδικό άρωμα. Επίσης κουρκουμά για να αποκτήσει το ριζότο ζωντανό πορτοκαλί χρώμα κι ελαφρά πικάντικη γεύση.
Καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε από πριν, ώστε να μην χάνουμε χρόνο εκείνη την ώρα.
Υλικά συνταγής:
260 γρ. ρύζι50 γρ.
Πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
6 Αχιβάδες
10 φύλλα
Φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός
6 Χτένια
6 Μύδια
2 κουτ. σούπας
Τριμμένη παρμεζάνα
6 Καθαρισμένες γαρίδες
100 γρ Αρακά
75 γρ Κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτυπημένη.
75 γρ. Καθαρισμένα μικρά καλαμαράκια
75 γρ. Ελαιόλαδο
6 Τοματίνια
Χυμός πράσινου λεμονιού
1 Ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
Αλάτι και πιπέρι
1/2 Ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Ριζότο με θαλασσινά
Εκτέλεση συνταγής:
Μέσα σε μία σαλατιέρα προετοιμάζουμε μία μαρινάδα με το σκόρδο, το βασιλικό, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τις γαρίδες, τα χτένια, τα μύδια, τις ελιές, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Μαρινάρουμε για 1 ώρα.Σε 3 μεζούρες νερό βράζουμε το ρύζι με τον αρακά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε ελάχιστο νερό την μαρινάδα και τα θαλασσινά.
Σουρώνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με λίγη, ελαφρά χτυπημένη, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα ανακατεύοντας σιγά.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το Ριζότο σε βαθιά πιάτα και έπειτα προσθέτουμε τα θαλασσινά που βράσαμε.