ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 19Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Το μωρό εξασκείτε στο πιπίλισμα και ετοιμάζεται για τον θηλασμό. Η πρώτη κλωτσιά στη κοιλίτσα, τα οστά του σκληραίνουν και τα χτυπήματα είναι πιο δυνατά.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 19Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ανάπτυξη μωρού:

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 19Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Το μέγεθος του εμβρύου είναι τώρα 15 εκατοστά και  ζυγίζει περίπου 200 έως 240 γραμμάρια.

Αυτήν την εβδομάδα οι αισθήσεις του λειτουργούν σε μεγαλύτερο βαθμό. Καταπίνει αμνιακό υγρό, κάτι που το προπονεί για την κατάσταση της αναπνοής ενώ τα νεφρά του παράγουν ούρα. Τα μαλλιά τώρα είναι εμφανή στο κεφάλι του ενώ χέρια και πόδια έχουν πλέον σωστή αναλογία μεταξύ τους.

Το μωράκι αναγνωρίζει τη φωνή σας και έρευνες έχουν δείξει πως ο καρδιακός του ρυθμός μειώνεται  όταν μιλάτε, σημάδι ότι νιώθει ασφάλεια και χαλαρώνει. Αν είναι κορίτσι έχει έξι εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της που  θα μειωθούν σταδιακά στο ένα εκατομμύριο όταν γεννηθεί.

Η μαμά:

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 19Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Η μήτρα έχει μεγαλώσει μέχρι το ύψος του αφαλού και θα μεγαλώνει κατά ένα εκατοστό την εβδομάδα.

Το μωράκι κάνει έντονες κινήσεις που θα σε ενθουσιάσουν αλλά μπορεί να σου προκαλέσουν μια μικρή ανησυχία αν γίνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου σου.

Η μπουκωμένη μύτη είναι πλέον συχνό φαινόμενο και μπορεί να σου δημιουργήσει και ροχαλητό. Μπορεί να  εμφανιστούν καούρες και δυσπεψία κάτι που μπορεί να σου κόψει την όρεξη.

Το καλύτερο είναι να προσπαθείς να τρέφεσαι υγιεινά και φυσικά, στην περίπτωση που δεν υποφέρεις από στομαχικές διαταραχές, να αποφεύγεις τις επιδρομές στο ψυγείο.

Το να φροντίσεις να μη πάρεις παραπάνω κιλά δεν θα έχει αποτέλεσμα μόνο στο να διατηρήσεις μια ωραία σιλουέτα αλλά θα σε διευκολύνει πάρα πολύ και στο τοκετό. Μη ξεχνάς ποτέ να έχεις μέτρο και να ζεις φυσιολογικά αλλά με προσοχή.

Ακολουθήστε την σελίδα στο Facebook