Σοφρίτο Κέρκυρας.  Μια πεντανόστιμη, παραδοσιακή συνταγή συνταγή από την Κέρκυρα. Το Σοφρίτο είναι μία Βενετσιάνικη συνταγή στην κουζίνα της Κέρκυρας.

Σοφρίτο Κέρκυρας

Υλικά

½ κιλό μοσχάρι

1 ποτήρι κρασί κόκκινο

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 δαφνόφυλλο

Αλάτι και πιπέρι

Σοφρίτο Κέρκυρας

Εκτέλεση συνταγής

Κόβουμε το κρέας σε 4 μερίδες και το χτυπάμε όπως το σνίτσελ. Το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε.

Βάζουμε στο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας. Κατόπιν βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο και το αλεύρι. Τ’ ανακατεύουμε μέχρι που το αλεύρι να σοταρισθεί καλά.

Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας και προσθέτετε το κρασί το φύλλο δάφνης και 1 ποτήρι νερό.

Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και μετά βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα του.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε με πατάτες πουρέ και με ένα καλό κόκκινο κρασί

Σοφρίτο Κέρκυρας

Το Σοφρίτο είναι παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας και είναι από τα γνωστότερα και κλασικά φαγητά του νησιού, μαζί με την παστιτσάδα και το μπουρδέτο. Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από τα ιταλικά So fritto και σημαίνει σιγοψημένο, λέξη που υπήρχε κατά την Ενετοκρατία.

Όπως και στο παστίτσιο, η σύνδεση των πιάτων με ιταλικές επιρροές σε επίπεδο τεχνικής είναι χαλαρές.

Το κυριότερο υλικό του σοφρίτο είναι το μοσχάρι (νουά, ουρά, στρογγυλό ή κιλότο). Χτυπημένο σε φέτες και το τηγανίζω αλευρωμένο σε λάδι.

Στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους (ξύδι, σκόρδο, μαϊντανός).

Συχνά χρησιμοποιώ και λευκό κρασί. Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές και παγωμένο ξηρό άσπρο κρασί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο πιάτο με πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα.

Χαρακτηριστικά του πιάτου

Το Σοφρίτο είναι μια εύκολη συνταγή και διαρκεί, μαζί με την προετοιμασία συνολικά 1 ώρα και 45 λεπτά. Μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα ή νωρίτερα την ίδια μέρα και να ζεσταθεί ήπια λίγο πριν το σερβίρισμα.

Συνταγή με χαρακτήρα και γευστικές εντάσεις καθώς και αρκετά χορταστική. Ως πιάτο αρέσει πολύ και πολλούς τους εθίζει στην χαρακτηριστική γεύση του. Οι αναλογίες του ξυδιού και του σκόρδου είναι ιδιαίτερα ισορροπημένες. Οι ποσότητες ξυδιού και σκόρδου ποικίλλουν στις διάφορες συνταγές ενώ μπορούν να γίνουν ελάχιστες τροποποιήσεις στην βασική συνταγή. Για παράδειγμα, αντί για λευκό ξύδι κρασιού χρησιμοποιώ λευκό μπαλσάμικο ξύδι ή μπορεί να προστεθεί και ζωμός βοδινού για να γίνει η σάλτσα πιο νόστιμη.