Γαλοπούλα Γεμιστή, μια συνταγή πουλερικών με γέμιση.
Η γαλοπούλα έκανε την εμφάνισή της στα εορταστικά τραπέζια γιατί ήταν φθηνή και εύκολη στην πάχυνση. Αποτελούσε επίσης μια πρακτική εναλλακτική άλλων ζώων όπως π.χ. οι αγελάδες οι οποίες χρησίμευαν περισσότερο ζωντανές για το γάλα τους ή τα ακριβότερα τότε κοτόπουλα για τα αυγά τους.
Ο Ερρίκος ο VIII ήταν ο πρώτος Άγγλος βασιλιάς που δοκίμασε γαλοπούλα αν και ο Εδουάρδος ο VII ήταν αυτός που έκανε μόδα την κατανάλωση γαλοπούλας τα Χριστούγεννα.
Το εντυπωσιακό της μέγεθος σε σύγκριση με το κοτόπουλο, την πάπια ή τη χήνα έπαιξε σημαντικό ρόλο και την καθιέρωσε ως επιλογή στα εορταστικά τραπέζια.
Πριν φθάσει και στην Ελλάδα το έθιμο της γεμιστής γαλοπούλας, συνήθιζαν να ετοιμάζουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χοιρινό ή και κοτόσουπα. Οι σεφ υποστηρίζουν ότι αν ξέρεις να την μαγειρέψεις, μπορείς να γευτείς στο κρέας της επτά διαφορετικά πτηνά και ζώα. Προσοχή χρειάζεται ειδικά στο ψήσιμο για να μην στεγνώσει.
Υλικά
- 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
- 1 φλιτζάνι κίτρινο ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- εντόσθια πουλερικών
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- ½ κιλό κάστανα βρασμένα ολόκληρα
- 150 γρ. κουκουνάρι
- μίγμα από μαύρο, άσπρο και κόκκινο (από γλυκό ή καυτερό) πιπέρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη ζαφορά
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ
- 3-4 κουτ. σούπας φυτίνη
- 1-2 λεμόνια
- 1 πορτοκάλι
- 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
- 2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Γαλοπούλα Γεμιστή
Παρασκευή
- Πλένουμε και καθαρίζουμε την γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε μια βαθιάκατσαρόλα και βράζουμε περίπου 1 1/2 ώρα.
- Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ταψί και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα να τραβήξουν τα υγρά τους.Ρίχνουμε και τον κιμά ανακατεύοντάς τα 4-5 φορές. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, τη ζαφορά, τη φυτίνη και τα τσιγαρίζουμε.
- Μόλις μαραθούν σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε το ρύζι, ζωμό από τη βρασμένη γαλοπούλα και τον πελτέ. Αφού ρουφήξει τα υγρά σβήνουμε την κουζίνα και ρίχνουμε το κουκουνάρι