Το μητρικό γάλα βοηθάει στην πέψη που ξεκινά συγχρόνως με το θηλασμό

Πεπτικά όργανα: Το βρέφος έχει αυξημένες ανάγκες τροφής και γι’ αυτό  επιβαρύνονται πολύ τα πεπτικά του όργανα. Στην αρχή το στομάχι του και τα έντερα του είναι προετοιμασμένα, για να δέχονται μόνο το γάλα της μητέρας. Μετά όμως από τους πρώτους μήνες μαθαίνουν να επεξεργάζονται και άλλες τροφές, όπως το αλεύρι και τα χορταρικά. Η διατροφή με αγελαδινό γάλα αποτελεί πάντα για το νεογέννητο κάποια επιβάρυνση και κάποιο κίνδυνο. Το στομάχι του χωρά στην αρχή τόσο λίγο,ώστε την ώρα, που το βρέφος πίνει ακόμη τα γάλα, ένα μέρος από αυτό φεύγει κιόλας από το στομάχι και πηγαίνει στο δωδεκαδάκτυλο. Δηλαδή η πέψη αρχίζει συγχρόνως με το θηλασμό, επομένως, εάν γίνουν λάθη στη διατροφή, μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν πεπτικές ανωμαλίες. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.


Το μητρικό γάλα φεύγει από το στομάχι του βρέφους μετά δύο ώρες, οι προσμίξεις του αγελαδινού γάλακτος ύστερα από τρεις ως τέσσερις ώρες. Εάν λοιπόν επαναληφθούν τα γεύματα του βρέφους σε συχνά χρονικά διαστήματα, δεν δίνεται καιρός στο στομάχι να αδειάσει εντελώς και η προηγούμενη τροφή αναμιγνύεται με τη νέα. Αυτό όμως έχει σαν επακόλουθο την καθυστέρηση της κένωσης, οπότε δίνεται ευκαιρία στα κολοβακτηρίδια να εισχωρήσουν από το παχύ έντερο στα επάνω τμήματα των εντέρων.


Η πέψη στο στομάχι και στα λεπτά έντερα γίνεται με την επίδραση ορισμένων ουσιών, που λέγονται ένζυμα. Το παχύ έντερο, όμως, έχει κανονικά και βακτηρίδια. Το βρέφος που θηλάζει μητρικό γάλα έχει βακτηρίδια αβλαβή, αυτό όμως που δεν θηλάζει μητρικό συνήθως γάλα έχει κολοβακτηρίδια, που πολλές φορές δημιουργούν πεπτικές διαταραχές.


Κενώσεις βρέφους: Το ότι λοιπόν οι κενώσεις του βρέφους, που πίνει μητρικό γάλα, διαφέρουν από τις κενώσεις του βρέφους, που τρέφεται με άλλο γάλα, οφείλεται, εκτός από την διαφορετική σύνθεση της τροφής και στην διαφορά των βακτηριδίων που υπάρχουν στο παχύ έντερο.