Ιωάννα Σπανομάρκου Μουσικοσυνθέτης – Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου. Της Βίκυ Τσιανίκα Δημοσιογράφου του Αboutwoman.gr

 • Eαν σου ζητούσαν να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με δέκα λέξεις ποιες θα διάλεγες;

Ρομαντική, (αλλά και) ρεαλίστρια, φιλότεχνη, καθολικός άνθρωπος, πεισματάρα, λάτρης της ιστορίας, μουσικοσυνθέτρια, παραγωγός, επιχειρηματίας, μητέρα.

 • Ποια έντονη μνήμη έχεις από την πρώιμη παιδική σου ηλικία που πιστεύεις ότι επηρέασε την ζωή σου μέχρι σήμερα;

Θυμάμαι την μητέρα μου που διάβαζε ολονυχτίς και ολημερίς τα βιβλία της ιατρικής, τον πατέρα μου που είχε επιχείρηση και κάθε μέρα είχε ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δουλειάς, τους δύο θείους μου που ήταν ερασιτέχνες μουσικοί και τραγουδούσαν ρεμπέτικα και τέλος, τις παιδικές παραστάσεις που δίναμε με την αδερφή μου στην αυλή του παππού, κάτω από την λεμονιά και που μάλιστα, κόβαμε και εισιτήριο!

 • Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη; Τι πιστεύεις ότι σε ώθησε να γίνεις καλλιτέχνης;

Η τέχνη είναι κάτι που το έχεις μέσα σου και είναι αδύνατον να το καταπιέσεις, βγαίνει αβίαστα. Για μένα, είναι μέσο έκφρασης και η δημιουργία είναι από μόνη της μια έκσταση.

Απαλύνει κάθε ψυχή και διώχνει τη μαυρίλα από τη ζωή μας. Θα έλεγα επίσης ότι μας εκπαιδεύει και μας εκπολιτίζει.

 • Πιστεύεις ότι ο καλλιτέχνης χρειάζεται τις κατάλληλες σπουδές;

Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητες οι σπουδές, αρκεί να έχεις έμπνευση και πολλά συναισθήματα να εκφράσεις. Παρόλα αυτά, η σπουδή μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν αυτοδίδακτος, έβγαζε όμως βαθιά συναισθήματα και άγγιζε τον κόσμο.

 • Ποιο έργο μουσικό σε απογειώνει

Η «Carmina Burana»του Carl Orff και το «Θα σημάνουν οι καμπάνες» του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία από τον Σωτήρη Ψυλλάκη.

 • Ποιος πίνακας ζωγραφικής σε κάνει να ταξιδεύεις.

Ο «Έφηβος Βάκχος» του Καραβάτζιο, όλα τα έργα του Αλέκου Φασιανού και «Ο Ναύτης» του Γιάννη Τσαρούχη.

 • Ποιο θεατρικό έργο σε στοιχειώνει;

Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Με συγκλονίζει.

 • ‘Έρωτας η αγάπη; Ποιο σε πλήγωσε, ποιο σε δικαίωσε;

Ο έρωτας είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα και με εμπνέει πάντα. Έχω ερωτευτεί πολύ θυελλωδώς και το έχω απολαύσει. Όμως η αγάπη, έχει κάτι πιο βαθύ και πιο σταθερό και διαρκεί στο διηνεκές…

 • Τι θα ζητούσες από τον ιδανικό πολιτικό;

Θα ήθελα να τον δω στον δημόσιο λόγο του ν’ αποφεύγει την μικροπολιτική, τις ειρωνείες και τον λαϊκισμό.

Θα ήθελα να τον βλέπω λίγο πιο κοντά στον κόσμο ουσιωδώς και να καταλαβαίνει τα αληθινά προβλήματα του κόσμου.

Κυρίως, θα ήθελα να μην είναι αποκομμένος από την κοινωνία.

 • Για ποιο η ποιους λογούς πολιτεύεσαι;

Κάθε μέρα σχολιάζω την επικαιρότητα και τα πολιτικά ζητήματα με τους ανθρώπους γύρω μου και μάλιστα στο παρελθόν, είχαμε κυκλοφορήσει με την αδερφή μου δίσκο με σχολιασμούς για κοινωνικά θέματα, την εποχή της κρίσης και των μνημονίων, ο οποίος δίσκος μάλιστα, είχε πάρει και χρυσό βραβείο στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια.

Ουσιαστικά, πάντα με ενδιέφερε η πολιτική, νιώθω πως είμαι ένας ενεργός πολίτης που θέλει να συμβάλλει στην κοινωνία για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Έχω ιδέες και προτάσεις και μου αρέσει να συνδιαλέγομαι με τον κόσμο και ν’ αφουγκράζομαι όλες τις απόψεις και τις ιδέες, ακόμα και αν δεν με βρίσκουν εντελώς σύμφωνη.

Θέλω να μαθαίνω όλες τις οπτικές γωνίες για ένα θέμα και πιστεύω ότι ο άνθρωπος ευημερεί, όσο επικοινωνεί. Η γλώσσα είναι ένα τεράστιο εργαλείο και χάρη στην επικοινωνία, έχει οργανωθεί μια κοινωνία των ανθρώπων, την οποία έχουμε καθήκον συνεχώς να βελτιώνουμε.

 • Ποια ευχή θέλεις να πραγματοποιηθεί;

Θα ήθελα να δω να είμαστε περισσότερο πολιτισμένοι και να μειωθεί η βία, που τελευταία έχει αυξηθεί δραματικά στη χώρα μας. Οι τέχνες θεωρώ ότι μπορούν να προσφέρουν το πνευματικό υπόβαθρο και τις αξίες, προκειμένου να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και ο σεβασμός.

Ιωάννα Σπανομάρκου Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
Ιωάννα Σπανομάρκου Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Ιωάννα Σπανομάρκου Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Βιογραφικό

Η Ιωάννα Σπανομάρκου είναι διεθνώς διακεκριμένη μουσικοσυνθέτρια, παραγωγός και επιχειρηματίας. Έχοντας αξιοποιήσει πλήρως τις σπουδές της στο Διεθνές Εμπόριο και στα Οικονομικά, ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με το budgeting μεγάλων κινηματογραφικών και μουσικών παραγωγών.

Έχει παρουσιάσει μελέτες και papers σε οικονομικά συνέδρια και ημερίδες ανά την Ελλάδα, με θέματα όπως η διαχείριση των οικονομικών των υγειονομικών μονάδων, η διαχείριση κρίσεων μεγάλης κλίμακας, το internet marketing, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η διασφάλιση της ποιότητας των διοικητικών υπηρεσιών και άλλα θέματα.

Είναι μια δυναμική γυναίκα επιχειρηματίας, παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών. Γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εργάζεσαι σκληρά και να διαπρέπεις στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα οικογένεια.

Είναι μέλος της επιτροπής ψηφοφορίας των βραβείων GRAMMY και μέσα από τις πολλαπλές βραβεύσεις σε σημαντικές διοργανώσεις στην Καλιφόρνια και στο Nashville, έχει αποκτήσει πολύτιμες διασυνδέσεις στο Los Angeles και εργάζεται σκληρά επιτυγχάνοντας να προσελκύσει επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα, στον τομέα του κινηματογράφου. Συνθέσεις της ακούγονται σε ταινία του Netflix (Greed, 2019) και σε σειρά του Apple TV+ που έχει κερδίσει πάνω από 11 Emmy (Ted Lasso, 2023).

Συμμετέχει τακτικά στη διεθνή έκθεση Κινηματογράφου στο Βερολίνο και στο WSA στις Βρυξέλλες, ενώ προσκαλεί στην χώρα μας σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, ξεναγώντας τους στα μνημεία και ξυπνώντας τους την θέληση να φέρουν τα κινηματογραφικά συνεργεία τους στην Ελλάδα.

Πιστεύει ακράδαντα ότι η εισροή τέτοιων επενδύσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ΑΕΠ της Ελλάδας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ίδιων των γυρισμάτων, αλλά και αργότερα, προσελκύοντας τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στους κύκλους των επενδυτών είναι γνωστή με το προσωνύμιο “Greek ambassador”, καθώς συνηθίζει να μιλάει με πάθος για την χώρα μας, και τον πολιτισμό της, ενώ όραμά της είναι να ανεβάσει την Ελλάδα πάλι στο βάθρο που της αξίζει και να αποκαταστήσει την εικόνα της μετά από την μακρά περίοδο κρίσης. Πιστεύει ότι με την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο, την εμπειρία της και την αγωνιστικότητα της, θα υποστηρίξει ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων και θα παλέψει να εισακουστεί η φωνή των Ελλήνων στην Ευρώπη