Κίνδυνοι ατυχημάτων : Οι ιδιαίτερα πολύπλευρες δουλειές του σπιτιού δημιουργούν για τα άτομα που ζουν σε αυτό, είτε ασχολούνται με το νοικοκυριό είτε όχι, περισσότερους κινδύνους από ότι  γενικά πιστεύεται, ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Στατιστικά ατυχημάτων στο νοικοκυριό

Στα κράτη που υπάρχει μεγάλη μηχανοποίηση στα σπίτια, είναι φυσικό να υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι και μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων. Στη Σουηδία επί παραδείγματι είναι γνωστό, ότι τα 57% όλων των δυστυχημάτων συμβαίνουν μέσα στα σπίτια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ποσοστό 48,6 % από όλα τα θανατηφόρα  ατυχήματα συμβαίνουν στην κουζίνα και στο μπάνιο. Στην Αγγλία έχει υπολογισθεί, ότι σε διάστημα δέκα ετών, αντιστοιχούν σε 48.000 ατυχήματα κυκλοφορίας με θανατηφόρο έκβαση, 60.000 θανατηφόρα ατυχήματα στο νοικοκυριό. Στη Δυτική Γερμανία διαπιστώθηκε ότι οι δουλειές του σπιτιού έχουν κατά μέσον όρο το ίδιο ποσοστό θυμάτων, με την οδική κυκλοφορία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Βάση  Δεδομένων για Τραυματισμούς ( IDB ), το 60%  των ατυχημάτων με τραυματισμό έγινε μέσα στο σπίτι τους ή στον ελεύθερο χρόνο των ατόμων. Το ποσοστό των ατυχημάτων λοιπόν είναι πολύ υψηλότερο από εκείνα που αφορούν τροχαία ( 10 % ), εργατικά ( 8% ) ή αθλητικού  χαρακτήρα ( 14 % ).

Συχνότητα ατυχημάτων στο νοικοκυριό

Έχει διαπιστωθεί, ότι τα 45% όλων των ατυχημάτων στο νοικοκυριό συμβαίνουν τις ώρες, που ετοιμάζεται το μεσημεριανό  και το βραδινό φαγητό. Οι ημέρες πάλι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων, είναι η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή με μεγαλύτερη  συχνότητα την ενδέκατη πρωινή ώρα της Παρασκευής, που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν η μαύρη ώρα της νοικοκυράς.

Από απόψεως εποχής η μεγαλύτερη συχνότητα  παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες και στις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, που γίνονται οι προετοιμασίες για τις γιορτές. Τα θύματα είναι, κυρίως, οι νέες γυναίκες, που δεν έχουν μεγάλη πείρα και εξάσκηση και που αποσπάται ευκολότερα η προσοχή τους. Στις ηλικιωμένες επίσης γυναίκες παρατηρείται μια ελάττωση της ικανότητας τους να αντιδρούν γρήγορα, που εκδηλώνεται με άνοδο του ποσοστού των ατυχημάτων σ’ αυτή την ηλικία.

Ατυχήματα σε παιδιά

Το ένα τέταρτο όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε παιδιά. Σύμφωνα με μια στατιστική της Ένωσης των Ασφαλιστικών Οργανισμών  στην Κολωνία, οι θάνατοι παιδιών σε ηλικία από 1 μέχρι 5 ετών  οφείλονται κατά 27,4 % σε ατυχήματα, στα παιδιά ηλικίας 5 ως 15 ετών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σε 34,3% , επομένως η πρώτη σε σειρά αιτία θανάτου στα παιδιά είναι το ατύχημα και τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στην αυλή και στον κήπο.

Στην Ελλάδα το 50% – 60% των ατυχημάτων παιδικής ηλικίας περίπου 1-4 χρονών γίνονται μέσα στο σπίτι. Τα αντικείμενα που εμπλέκονται ή προκαλούν τα ατυχήματα είναι συνήθως : διάφορα παιχνίδια, αλλαξιέρα βρέφος, παιδικές περπατούρες, καθίσματα φαγητού, ριλάξ, παιδικές κούνιες.