Κοινωνικό άγχος: Τι είναι, συμπτώματα και θεραπείες. Το κοινωνικό άγχος είναι μια κοινή ψυχολογική κατάσταση όπου ο άνθρωπος νιώθει έντονο άγχος, φόβο ή ανασφάλεια σε κοινωνικές καταστάσεις.

Όταν κάποιος έχει κοινωνικό άγχος, νιώθει έντονα ανασφαλής ή νευρικός σε κοινωνικές συναντήσεις και δραστηριότητες, όπως σε συναντήσεις με νέους ανθρώπους, σε κοινωνικά πάρτι, σε δημόσιες ομιλίες, ή ακόμη και σε απλές καθημερινές καταστάσεις όπως να μιλήσει με κάποιον στο τηλέφωνο.

Άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος ανησυχούν πολύ για το πώς τους αντιλαμβάνονται ή κρίνουν οι άλλοι, και φοβούνται ότι θα προκαλέσουν αμηχανία ή θα κάνουν κάτι ντροπιαστικό.

Συμπτώματα του κοινωνικού άγχους:

Έντονη ανησυχία πριν από μια κοινωνική κατάσταση ή εκδήλωση.

Συναισθήματα νευρικότητας και τάση να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις.

Φόβος της κριτικής και του να καταντήσουν εντελώς ντροπιαστικοί.

Αίσθηση αυτοσυνειδησίας και ανασφάλειας.

Φυσιολογικά συμπτώματα άγχους, όπως εντερικές διαταραχές, τρέμουλο, εφίδρωση και καρδιοχτύπια.

Έντονοι παλμοί και αυξημένος καρδιακός ρυθμός.

Κούνημα στα χέρια και τα πόδια, ναυτία ή διαταραχή στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή, κρυώματα ή ζέστη, επίμονη ανησυχία και πάνικ.

Θεραπείες για το κοινωνικό άγχος:

Ψυχοθεραπεία:

Η κοινωνική ψυχοθεραπεία είναι μία αποτελεσματική μορφή θεραπείας για το κοινωνικό άγχος. Μέσω συνεδριών με ειδικούς στην ψυχολογία, το άτομο μπορεί να μάθει να αντιμετωπίζει τις φόβους του και να αναπτύξει πιο υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.

Φαρμακευτική αγωγή:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αντικαταθλιπτικά ή αντι-άγχος φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του κοινωνικού άγχους.

Αντιμετώπιση του άγχους:

Τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους, όπως η βαθιά αναπνοή, η χαλάρωση και η διαλογιστική, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του άγχους κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων.

Μάθηση διαχείρισης του άγχους:

Το άτομο μπορεί να μάθει τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως αναπνοές βαθιάς ρινισμού, διαλογιστικές τεχνικές, και άσκηση, για να βοηθήσει στην μείωση της αναστάτωσης και της πίεσης.

Πρακτική και έκθεση:

Το άτομο μπορεί να ασκηθεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που το ανησυχούν με βήμα-βήμα, προκειμένου να μάθει να τις αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη άνεση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους μπορεί να είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

Το κοινωνικό άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και να περιορίσει τις κοινωνικές σχέσεις και τις δραστηριότητες του ατόμου που το αντιμετωπίζει.

Συχνά, αυτό το άγχος προκύπτει από το φόβο της απόρριψης, το φόβο της κοινωνικής κριτικής, ή το φόβο του να μην αποδειχθεί αρκετά καλός ή ενδιαφέρον σε κάποιον άλλον.

Η υποστήριξη από ειδικούς και η ανοιχτή συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει το κοινωνικό άγχος και να απολαύσει μια πιο φυσιολογική και ευχάριστη κοινωνική ζωή.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν αντιμετωπίζετε κοινωνικό άγχος και νιώθετε ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή σας ζωή.

Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τα εργαλεία και τις στρατηγικές που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε το άγχος και να απολαύσετε μια πιο άνετη και φυσιολογική κοινωνική ζωή.