Κοκορέτσι στο φούρνο. Συνταγή για παραδοσιακό πασχαλινό κοκορέτσι με εντεράκια και συκωταριές για την ημέρα του Πάσχα

Μπόλια είναι ο υμένας που περιβάλλει τα έντερα του αρνιού. Με αυτήν τυλίγουμε εντόσθια, την πλάτη του αρνιού ή οποιονδήποτε άλλο μεζέ όπως εδώ το κοκορέτσι, γιατί καθώς λιώνει το προστατεύει από το να καεί και κυρίως το διατηρεί ζουμερό και νόστιμο.

Κοκορέτσι στο φούρνο 

Υλικά

  • 2 αντεριές
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • ξύδι
  • 1 μεγάλη συκωταριά αρνίσια
  • 300γρ. γλυκάδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ρίγανη ξερή
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μπόλια
  • ανθό αλατιού,
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Κοκορέτσι στο φούρνο

Παρασκευή

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190οC στον αέρα.
  2. Ξεκινήστε και με τον καθαρισμό των εντέρων. Γυρίζετε το εσωτερικό των εντέρων, τα πλένετε πολύ καλά μέσα-έξω.  Τα βάζετε για 10 λεπτά σε ένα μπολ με νερό, ξύδι και τον χυμό των λεμονιών για να φύγει η μυρωδιά τους και για να ασπρίσουν. Τα αφήνετε να στραγγίσουν.
  3. Ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  4. Κόβετε τη συκωταριά και τα γλυκάδια σε κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Τα αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το σκόρδο, τη ρίγανη και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύετε καλά.
  5. Παίρνουμε 2 σούβλες μεταλλικές των 30 εκατοστών και περνάτε τα κομμάτια του κρέατος εναλλάξ με τα γλυκάδια. Τυλίγετε γύρω-γύρω με την μπόλια και κατόπιν με τα έντερα.
  6. Τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30×40 εκ. με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
  7. Ανοίγεται το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.
  8. Καλύπτετε όλο το κοκορέτσι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το τοποθετείτε σε μια σχάρα που έχετε ακουμπήσει πάνω από ένα ταψί 30×40 εκ. και ψήνετε στον φούρνο για 45 λεπτά.
  9. Ψήνετε το κοκορέτσι για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν το ξετυλίγετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  10. Ανά διαστήματα και μέχρι να ψηθεί το αλείφετε με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Όταν είναι έτοιμο σερβίρετε.