Κοκορέτσι στο φούρνο. Συνταγή για παραδοσιακό πασχαλινό κοκορέτσι με εντεράκια και συκωταριές για την ημέρα του Πάσχα
Μπόλια είναι ο υμένας που περιβάλλει τα έντερα του αρνιού. Με αυτήν τυλίγουμε εντόσθια, την πλάτη του αρνιού ή οποιονδήποτε άλλο μεζέ όπως εδώ το κοκορέτσι, γιατί καθώς λιώνει το προστατεύει από το να καεί και κυρίως το διατηρεί ζουμερό και νόστιμο.
Κοκορέτσι στο φούρνο
Υλικά
- 2 αντεριές
- χυμό από 3 λεμόνια
- ξύδι
- 1 μεγάλη συκωταριά αρνίσια
- 300γρ. γλυκάδια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ρίγανη ξερή
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μπόλια
- ανθό αλατιού,
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κοκορέτσι στο φούρνο
Παρασκευή
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190οC στον αέρα.
- Ξεκινήστε και με τον καθαρισμό των εντέρων. Γυρίζετε το εσωτερικό των εντέρων, τα πλένετε πολύ καλά μέσα-έξω. Τα βάζετε για 10 λεπτά σε ένα μπολ με νερό, ξύδι και τον χυμό των λεμονιών για να φύγει η μυρωδιά τους και για να ασπρίσουν. Τα αφήνετε να στραγγίσουν.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Κόβετε τη συκωταριά και τα γλυκάδια σε κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Τα αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το σκόρδο, τη ρίγανη και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύετε καλά.
- Παίρνουμε 2 σούβλες μεταλλικές των 30 εκατοστών και περνάτε τα κομμάτια του κρέατος εναλλάξ με τα γλυκάδια. Τυλίγετε γύρω-γύρω με την μπόλια και κατόπιν με τα έντερα.
- Τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30×40 εκ. με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
- Ανοίγεται το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.
- Καλύπτετε όλο το κοκορέτσι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το τοποθετείτε σε μια σχάρα που έχετε ακουμπήσει πάνω από ένα ταψί 30×40 εκ. και ψήνετε στον φούρνο για 45 λεπτά.
- Ψήνετε το κοκορέτσι για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν το ξετυλίγετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Ανά διαστήματα και μέχρι να ψηθεί το αλείφετε με ελαιόλαδο και λεμόνι.
Όταν είναι έτοιμο σερβίρετε.