Κορωνοϊός: Οδηγίες ατομικής υγιεινής και συλλογικής προστασίας. Τον Δεκέμβριο 2019, ανιχνεύθηκε στην πόλη Wuhan της Κίνας ένας νέος ιός με τροπισμό στο αναπνευστικό σύστημα. Ο νέος αυτός ιός ονομάστηκε SARS-Cov-2 και η ασθένεια που προκαλεί  Novel Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. Ο SARS-Cov-2 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων, που προέρχονται από τον σίελο, τις ρινικές εκκρίσεις ή τη βρογχική απόχρεμψη και παράγονται όταν ο ασθενής έρχεται σε στενή επαφή με τους άλλους, βήχει ή φτερνίζεται.

Για την αποφυγή της μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του COVID-19 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του COVID-19 υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορονοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

Κορωνοϊός: Οδηγίες ατομικής υγιεινής και συλλογικής προστασίας

  • Παραμονή κατ’ οίκο και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,  οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Απαγορεύεται οι φοιτητές να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι, αντισηπτικό, αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. 

Ακόμα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 81, εκ των οποίων 58 είναι άντρες και 23 είναι γυναίκες.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Όχι των συνωμοσιολόγων, ούτε τις οδηγίες της κυρίας Τασίας από το Facebook. Και πρωτίστως μη συγκρίνουμε την εποχιακή γρίπη με τον κορωνοϊό καθώς για την εποχική γρίπη υπάρχει θεραπεία, εμβόλιο και φάρμακα.

Αντιθέτως, ο κορωνοϊός είναι ένας καινούριος ιός, για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποτελεσματικά φάρμακα, ούτε ανοσία αγέλης. Όσες χώρες υποτίμησαν το πρόβλημα, μετράνε εκατόμβες νεκρών.

Εφιστάται προσοχή! 

Ο πανικός είναι κάκιστος σύμβουλος, αλλά η γνώση των πραγμάτων και η εγρήγορση αναγκαία.

Μένουμε ψύχραιμοι. Μένουμε σπίτι.

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Δημοσιογράφος