Κοζάνη | Την Τσικνοπέμπτη ανάβει ο φανός της Αποκριάς. Όλα είναι έτοιμα για το ξεκίνημα της Κοζανίτικης Αποκριάς. Την Τσικνοπέμπτη ανάβει ο φανός της Αποκριάς -Έθιμο με αθυρόστομα τραγούδια.

Ενός εθίμου που με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως τα τραγούδια των Φανών, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και ειδικά της νεολαίας.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας παρουσίασε, σήμερα, το πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων, στον πυρήνα των οποίων βρίσκονται οι Φανοί, ο πρώτος εκ των οποίων θα ανάψει την Τσικνοπέμπτη. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή της Αποκριάς, με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ με το πρώτο φως της νύχτας θα ανάψουν όλοι οι Φανοί της πόλης.

«Οι φετινές εκδηλώσεις της Αποκριάς της Κοζάνης συμπίπτουν με το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας και ως δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια νέα πνοή στη μεγάλη γιορτή της πόλης και ταυτόχρονα να κρατήσουμε αναλλοίωτο τον πυρήνα του εθίμου», δήλωσε ο δήμαρχος Κοζάνης.

Το έθιμο με τους φανούς στην Κοζάνη

Υπογράμμισε, δε, την εντυπωσιακή παρουσία των ανθρώπων «που εναλλάσσονται από γένια σε γένια στους Φανούς» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα νέα παιδιά, που τραγουδούν με πάθος στο γλωσσικό ιδίωμα τα τραγούδια των Φανών, εξηγώντας πως «όλα αυτά εδράζονται στην αγάπη των δημοτών μας για την πόλης τους και την ιστορία της».

fanos kozani

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Ζήσης Μάρας, ο οποίος και φέρει την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων σε όλο τον δήμο, σημείωσε, από την πλευρά του, ότι οι φετινές εκδηλώσεις «γίνονται σε μια δύσκολη συγκυρία για την περιοχή» και κάλεσε τους πολίτες με την εθελοντική συμμετοχή και παρουσία τους στους Φανούς και τους συλλόγους που θα συμμετέχουν στα καθημερινά δρώμενα της πόλης, «να κρατήσουν ψηλά τη ζωντάνια και τη σημαία της παράδοσης».

Τα τραγούδια των φανών

Όπως θέλει η παράδοση τα τραγούδια των φανών είναι σκωπτικά και διακωμωδούν άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι μόνο για μεγάλους, τα λεγόμενα «ξινέντροπα», όπως τα λένε στην Κοζάνη. Είναι πολύ αθυρόστομα και τραγουδιούνται αργά το βράδυ, «τις ώρες δηλαδή, που τα παλιά τα χρόνια, οι γυναίκες με τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους». Αυτή είναι η πιο δυνατή στιγμή σε όλη τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Κοζάνη. Δείτε το παρακάτω βίντεο.

Στο τραγούδι των Φανών κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο στο εορταστικό δωδεκαήμερο και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή και με ρυθμό επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους.