Το μακιγιάζ αποτελεί, κατά βάση, αξιοποίηση της ομορφιάς με την υπογράμμιση και το ζωήρεμα του φυσικού χρωματισμού της επιδερμίδας. Με τα μακιγιάζ, επιτυγχάνεται η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του προσώπου, χρησιμοποιώντας σωστά το παίξιμο του φωτός και της σκιάς.

Τονίζοντας τα χαρακτηριστικά, που θέλουμε κάθε φορά και παράλληλα σκιάζοντας ορισμένες προεξοχές, το μακιγιάζ μπορεί να μεταμορφώσει τελείως μια γυναίκα. Είναι δυνατόν να την κάνει αγνώριστη. Άλλοτε πολύ ωραία και άλλοτε άσχημη και κωμική. Αυτό εξαρτάται από τη γνώση και την επιτυχία του μακιγιάζ.

Τα βασικά τμήματα που πρέπει να εστιάσουμε σε ένα μακιγιάζ είναι: α)τα μάτια, που αποτελούν το ενεργητικό στοιχείο, β) τα φρύδια, που αντιπροσωπεύουν το εκφραστικό στοιχείο και γ) το στόμα, που εκφράζει το κινητό στοιχείο.

Σίγουρα κάθε γυναίκα έχει τουλάχιστον ένα από αυτά τα στοιχεία εξαιρετικά ωραία και  πρέπει να το αναδεικνύει με το μακιγιάζ της.

Τα μάτια:

Δεν είναι απαραίτητο να σκεπάζονται με πολλά καλλυντικά, ούτε να φορτώνονται με ψεύτικες βλεφαρίδες, εκτός βέβαια αν βρισκόμαστε στη σκηνή ή στην οθόνη. Το έντονο και πολύ ορατό μακιγιάζ των ματιών επιφέρει άσχημες αλλοιώσεις στην έκφραση μας. Ποτέ δεν μακιγιάρουμε τις κάτω βλεφαρίδες αν θέλουμε να έχουμε ένα φυσικό αποτέλεσμα. Στην αντίθετη περίπτωση το βλέμμα μπορεί να σκληρύνει πολύ. Οι πάνω βλεφαρίδες πρέπει να περνιούνται, την ημέρα, με ένα παχύ και άχρωμο υλικό, όπως λάδι ή βαζελίνη. Αυτό θα τις βοηθήσει να μακρύνουν και να γίνουν πιο λαμπερές.

Το μακιγιάζ των ματιών ταιριάζει περισσότερο το βράδυ. Και για έχει επιτυχία, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν το χρώμα τους: μπλε ή πράσινο πηγαίνει στα ανοιχτόχρωμα μάτια και καστανό ή γκρίζο στα σκούρα μάτια. Το μαύρο πρέπει να το αποφεύγουμε, γιατί είναι πολύ έντονο και μας αγριεύει.

Τα φρύδια:

Πολλές γυναίκες, στην προσπάθεια  τους να μεγαλώσουν τα μάτια τους, ξεριζώνουν εντελώς τα φρύδια τους και σχηματίζουν με χρώμα άλλα στη θέση τους. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Γιατί, κατ’ αυτό τον τρόπο, η επιφάνεια που βρίσκεται ανάμεσα στο μάτι και στο ψεύτικο φρύδι είναι πιο μεγάλη τώρα, από την επιφάνεια που υπήρχε πριν ανάμεσα στο μάτι και το κανονικό φρύδι. Έτσι σχηματίζεται μια φωτεινή ζώνη, η οποία τραβά την προσοχή και είναι σε βάρος των ματιών, γιατί έτσι φαίνονται μικρότερα.

Υπάρχει, όμως μια περίπτωση που το μερικό ξερίζωμα των φρυδιών είναι αναγκαίο. Αυτό μπορεί να συμβεί, όταν η μύτη έχει πολύ πλατιά ρουθούνια. Σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται να βγάλουμε τις τρίχες που βρίσκονται κοντά στη μύτη. Κατ’ αυτό τον τρόπο ελαττώνεται το άνοιγμα της φανταστικής γωνίας, που ενώνει το εσωτερικό άκρο των φρυδιών με τα άκρα των ρουθουνιών και έτσι η μύτη φαίνεται πιο λεπτή.

Η σύγχρονη μόδα απαιτεί να σεβόμαστε το φυσικό σχήμα των φρυδιών. Η εκρίζωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για να τονίσει, να ευθυγραμμίσει αυτό το σχήμα, απαλλάσσοντάς το από τις τρίχες που ξεφεύγουν. Και τότε όμως, πρέπει να γίνεται μόνο στο κάτω μέρος του φρυδιού.

Τα πολύ ανοιχτόχρωμα φρύδια, καθώς και εκείνα που έχουν ασταθή γραμμή, θα κερδίσουν ασφαλώς, αν τονισθούν διακριτικά με το μολύβι.

Τα χείλη:

Η ιδανική αναλογία του στόματος πρέπει να είναι σε αρμονική γραμμή με το μήκος του ματιού.

Αν, από τη μέση του ματιού, τραβήξουμε μια ευθεία κάθετη γραμμή, πρέπει αυτή να πέσει ακριβώς στην άκρη των ενωμένων χειλιών.

Εάν, μ’ αυτό τον τρόπο, διαπιστώσουμε ότι το στόμα μας είναι πολύ μικρό, μπορούμε να το μεγαλώσουμε διακριτικά, χρησιμοποιώντας ρουζ των χειλιών.

Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή το στόμα μας είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, πρέπει να αποφεύγουμε το βάψιμο των χειλιών στα άκρα.