Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης. Οι ντοματοκεφτέδες είναι παραδοσιακό φαγητό της Σαντορίνης. Οι άνυδρες τομάτες της Σαντορίνης φημίζονται για τη νοστιμιά τους και όχι άδικα!
Για να πλησιάσουμε την απόδοση από τα συγκεκριμένα ντοματάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τομάτες της ποικιλίας πομοντόρο.
Οι ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης αποτελούν μια από τις πιο δυνατές γευστικές απολαύσεις. Με δροσερή σος στο πλάι, το πιάτο σερβίρεται και συνδυάζεται υπέροχα τόσο με το ψάρι όσο και με το κρέας. Τραγανοί απ’ έξω, αφράτοι μέσα, με την νοστιμιά του αλατιού να ισορροπεί την ένταση της γλύκας.
Για να αποφλοιώσουμε εύκολα τις τομάτες, τις βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τραβάμε τις φλούδες.
Υλικά
2 μεγάλες τομάτες ή αντίστοιχη ποσότητα από μικρά πομοντόρο
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
5 κουταλιές αλεύρι
1/2 κουταλιά σόδα
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Εκτέλεση συνταγής
Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, τις κόβουμε στη μέση, τις ζουλάμε να φύγει ο χυμός (τον κρατάμε για σάλτσα) και τις περνάμε από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά αλλά ελαφρά για να μη βγάλουν περισσότερους χυμούς οι τομάτες.
Με μεγάλο κουτάλι παίρνουμε ανάλογη ποσότητα και ρίχνουμε σε καυτό λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τους ντοματοκεφτέδες να ψηθούν καλά από τη μια πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη. Προσπαθούμε να μην τους σπάσουμε για να μην τραβήξουν περισσότερο λάδι.
Σερβίρισμα
Τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με δροσερό ντιπ γιαουρτιού.