Περιποίηση της γυναίκας … Η καθημερινή περιποίηση της γυναίκας δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη.

Η σύγχρονη γυναίκα από το πρωί μέχρι το βράδυ,  εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, τρέχει να καλύψει  τις ανάγκες της οικογένειας της σε συνδυασμό με τις δικές της επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Περιποίηση της γυναίκας …

Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να παραμελεί τον εαυτό της και να παρουσιάζεται ατημέλητη και κακοντυμένη. Αντίθετα η καλή και περιποιημένη εμφάνιση είναι υποχρέωση της  γιατί μέσω αυτής αντιπροσωπεύει το έθνος αλλά και το φύλο στο οποίο ανήκει. Μέσα από την προσπάθεια της για την κατοχύρωση της ισοτιμίας της με τον άνδρα στην καθημερινή και επαγγελματική ζωή , είναι ανάγκη να δοθεί και η απαιτούμενη προσοχή στην εξωτερική της εμφάνιση, η οποία  πρέπει να ανταποκρίνεται απολύτως στην καλύτερη θέση, που διεκδικεί μέσα στην κοινωνία.

Περιποίηση της γυναίκας …

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται το καλό και διαλεγμένο ντύσιμο να συνοδεύεται πάντα με μια στοιχειώδη και τακτική περιποίηση του σώματος. Η αναζωογόνηση και η φρεσκάδα θα την συνοδεύει στο υπόλοιπο της ημέρας της  και θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Το σωστό ντους

ντους γυναικα

 Είναι καλό όποιος έχει τη δυνατότητα να ξεκινάει και να τελειώνει τη μέρα του με ένα δροσιστικό ντους και να εισπράττει την ευχάριστη επίδραση του. Το ντους γίνεται από κάτω προς τα πάνω και με την ακόλουθη σειρά: δεξιό και αριστερό πόδι, δεξιό και αριστερό χέρι, κορμός. Μια τέτοια όμως κούρα με παγωμένο νερό είναι επιβλαβής.

Το λουτρό

Το ζεστό λουτρό, όταν γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετό. Το λουτρό δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά της ώρας. Η καλύτερη θερμοκρασία του νερού για ζεστό λουτρό είναι 35-37 βαθμοί Κελσίου. Και στην περίπτωση αυτή στο τέλος πρέπει να κάνει κανείς ένα δροσερό ή κρύο ντους και ύστερα ένα καλό στέγνωμα. Το ντους με εναλλασσόμενο ζεστό και κρύο νερό , εντείνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα. Είναι δυνατόν να πετύχουμε αύξηση της ευεργετικής ενέργειας του λουτρού με τη βοήθεια προσθεμάτων.

Τα προσθέματα λουτρού

Τα προσθέματα πωλούνται έτοιμα με τη μορφή κρυστάλλων, δισκίων κλπ. και έχουν συνήθως δροσιστική ιδιότητα ( πχ ελατοβελόνες, ξινό).Μπορούμε όμως να παρασκευάσουμε και μόνοι μας προσθέματα και μάλιστα για συγκεκριμένη επίδραση.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Οι βελόνες του πεύκου

bath

H επίδραση τους είναι δροσιστική  και δυναμώνουν τα νεύρα, ιδιαίτερα ύστερα από κουραστική εργασία. Στην περίπτωση όμως της χρησιμοποιήσεως αυτού του προσθέματος  η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35C.

Το πίτυρο

Γεμίζουμε ένα σακουλάκι με πίτυρο από σιτάρι ή κριθάρι και το βυθίζουμε για λίγη ώρα στο νερό του λουτρού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα δεύτερο τρόπο. Κρεμάμε το σακουλάκι κάτω από την ανοικτή βρύση του ζεστού νερού, έτσι που να τρέχει πάνω από αυτό. Τα πιτυρόλουτρα λειαίνουν το δέρμα.

Τα βότανα

Βράζουμε ή καλύτερα ζεματάμε μια μεγάλη ποσότητα από βότανα,  για να έχουμε αρκετό απόσταγμα για  το λουτρό. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται συνήθως, είναι το χαμομήλι, το φασκόμηλο, η λεβάντα, η μέντα, το δεντρολίβανο , το μάραθο. Αυτού του είδους τα λουτρά είναι γενικώς καταπραϋντικά και κατευναστικά για το δέρμα.

Το ξύδι

 Σε ένα γεμάτο λουτρό βάζουμε περίπου μισό λίτρο ξύδι. Τα λουτρά με ξύδι κλείνουν τους μεγάλους πόρους του δέρματος.

Τα τρίμματα από βελανίδια

Ρίχνουμε μια χούφτα από τρίμματα βελανιδιού σε 3/4 περίπου του λίτρου νερό και αφήνουμε να κοχλάσει μέχρι που να μείνει 1/2 λίτρο απόσταγμα. Το απόσταγμα το διατηρούμε σε ένα κοινό μπουκάλι. Στο λουτρό ρίχνουμε τόσο απόσταγμα, όσο χρειάζεται για να πάρει το νερό ένα ελαφρώς καφετί χρώμα. Τα λουτρά αυτό συνιστούνται ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις ερεθισμένου δέρματος, κρυοπαγημάτων ( χιονίστρες), δερματικής ευαισθησίας και εκζεμάτων. Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο αυτή για ποδόλουτρα ή πλύσιμο των χεριών.