Για τα άτομα που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα διατροφής, ο στόχος κατά την εορταστική περίοδο θα  πρέπει να είναι η συντήρηση του βάρους τους και όχι η απώλεια, ώστε να μην δημιουργηθούν αισθήματα ενοχής και δυσαρέσκειας.

Η αφαγία πριν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν ωφελεί. Γι’ αυτό συστήνεται να μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα.

Επιλέγετε να καταναλώσετε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθώς είναι ευεργετικό για την υγεία. Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να αυξήσει το βάρος.

Ξεκινήστε το γεύμα επιλέγοντας λαχανικά,  σαλάτες  ή   μη κρεμώδεις σούπες που προκαλούν  κορεσμό χωρίς να φορτώνουν με θερμίδες.

Η κατανάλωση της γεμιστής γαλοπούλας είναι ιδανική επιλογή ως κυρίως πιάτο,εφόσον έχει αφαιρεθεί το δέρμα. Η γέμιση της γαλοπούλας με λαχανικά (πχ καρότα,αρακάς, λαχανάκια Βρυξελλών ) αποτελεί εναλλακτική λύση με ελάχιστες θερμίδες, συγκριτικά με την κλασσική γέμιση.

Η μάσηση της τροφής να γίνεται αργά και το γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε και περισσότερο και δεν απολαμβάνουμε τις γεύσεις.

Η ορθοστασία κατά την διάρκεια του φαγητού, πάνω από το γιορτινό τραπέζι, μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τα περισσότερα άτομα. Είναι προτιμότερο να κάθεστε στο τραπέζι με ηρεμία , καθώς έτσι υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της ποσότητας της τροφής.

Αναφορικά με τους χριστουγεννιάτικους γλυκούς πειρασμούς, η βασιλόπιτα, ο κουραμπιές, και οι δίπλες αποτελούν πλούσια πηγή ενέργειας,κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης. Αντιθέτως, το μελομακάρονο – χωρίς την επικάλυψη σοκολάτας- περιέχει λιγότερες θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστου λίπους,αντιοξειδωτικών στοιχείων και πολυφαινολών.Η υψηλή θρεπτική του αξία καθιστά το μελομακάρονο ιδανική επιλογή και για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, όλα τα γλυκίσματα αποτελούν διατροφική παγίδα εφόσον δεν ακολουθείται το μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Στέφη Καλλή
Κλινική Διαιτολόγος-Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων