Πόσο φρέσκο είναι το αυγό σου ; Τα αυγά των πουλιών και των ψαριών είναι εξαιρετική τροφή και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Όταν, όμως, μιλάμε για αυγά, εννοούμε συνήθως τα αυγά της κότας.

Πόσο φρέσκο είναι το αυγό σου ;

Το αυγό αποτελείται από το φλοιό ( κέλυφος ), το ασπράδι και τον κρόκο. Ο φλοιός είναι σχηματισμένος από μια ασβεστώδη ουσία, καλύπτει τα 12% περίπου του όλου βάρους του αυγού και από τους πόρους του μπορούν να εισέρχονται ο αέρας, το νερό και οι οσμές.

Διαλύεται στο νερό που δεν είναι ζεσταμένο και πήζει σε θερμοκρασία 70 βαθμοί C. Το ασπράδι καλύπτει το 58% του συνολικού βάρους του αυγού.

Τέλος, ο κρόκος του αυγού είναι μια μαλακή, αδιαφανής και κίτρινη μάζα, που πήζει με τη θερμότητα. Ο κρόκος είναι πλούσιος σε λευκώματα, λίπη, και περιέχει βιταμίνες.

Η σύνθεση του αυγού

Η σύνθεση του αυγού ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα των πουλερικών και την τροφή που δίνουμε στις κότες. Τα καλύτερα αυγά προέρχονται από κότες που ζουν ελεύθερα στο ύπαιθρο και τρέφονται με σπόρους και πρασινάδα.

Σε περίπτωση που οι κότες τρέφονται με πολλά έντομα, με τεχνητές τροφές( ιχθυάλευρα κλπ. ), τότε τα αυγά έχουν μια δυσάρεστη γεύση και δεν ενδείκνυνται για τροφή των παιδιών.

Ο κρόκος του αυγού καλύπτει τα 30%  του ολικού του βάρους και είναι πλουσιότατος σε θρεπτικές ουσίες. Σ’ ένα αυγό, πχ. που ζυγίζει ο κρόκος 18 γραμμάρια και το ασπράδι 35 γραμμάρια, ο κρόκος έχει 6 φορές περισσότερες θερμίδες από το ασπράδι, και το βάρος του είναι περίπου το ήμισυ.

Τα αυγά τρώγονται και ωμά και θεωρούνται, μάλιστα, ότι έτσι είναι πιο θρεπτικά και πιο ανεκτά στο στομάχι. Εκτός αυτού, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από συνταγές σχετικώς με τους πολυποίκιλους τρόπους παρασκευής τους.

Τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα, για να φαγωθούν χωρίς κινδύνους και αναλόγως να ωφελήσουν.

Τρόποι διαπίστωσης του φρέσκου αυγού:

  •  Εάν τα εξετάσουμε στο φως. Τα φρέσκα αυγά φαίνονται διαυγή, χωρίς κηλίδες και ραβδώσεις.
  • Μια άλλη ένδειξη  είναι  η φούσκα αέρος, που έχει μέσα του το αυγό. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο παλιό είναι το αυγό, γιατί, λόγω του ότι το κέλυφος είναι πορώδες, εξατμίζεται το νερό του αυγού και η φούσκα μεγαλώνει.
  • Εύκολα, επίσης, μπορούμε να διαπιστώσουμε, εάν τα αυγά είναι φρέσκα ή όχι, εάν τα βάλουμε σ’ ένα δοχείο με νερό, που περιέχει 12 %  θαλασσινό αλάτι. Εάν το αυγό είναι φρέσκο και συνεπώς  βαρύτερο, τότε θα πάει στον πάτο του δοχείου, εάν είναι ολίγων ημερών, θα αιωρείται στο νερό και εάν είναι πολλών ημερών ή χαλασμένο, θα επιπλέει στην επιφάνεια.

Τα αυγά της χήνας πρέπει να τα αποφεύγουμε, οπωσδήποτε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο ακόμη.