Η πρασόπιτα είναι μια νόστιμη και αφράτη πίτα με γέμιση από πράσο, κρεμμύδια, αυγά και τυρί. Είναι μια κλασική συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι. Ακολουθεί μια απλή συνταγή πρασόπιτας.

Συνταγή πρασόπιτα

Υλικά:

1 φύλλο ψητής ζύμης (κρούστα)

500γρ φρέσκο πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 αυγά

200γρ φέτα, τριμμένη

100γρ γκούντα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας, τριμμένο

250ml γάλα

100ml ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το πράσο και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τη φέτα και τη γκούντα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Προσθέστε το πράσο και τα κρεμμύδια στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε καλά.

Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε ξανά.

Λαδώστε ένα ταψί ή μια πυρέξ με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το φύλλο ζύμης στο κάτω μέρος.

Προσθέστε τη γέμιση πράσου και καλύψτε με άλλο φύλλο ζύμης από πάνω.

Χαράξτε την πρασόπιτα με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργήσετε κομματάκια στην επιφάνεια.

Ψήστε την πρασόπιτα στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσαφί και να φουσκώσει.

Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Αυτή είναι μια γρήγορη και νόστιμη συνταγή πρασόπιτας που μπορείτε να απολαύσετε και μόνο της ή με ένα πλήθος από κομματάκια και αγαπημένους σας.

Σερβίρισμα

Η πρασόπιτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια νόστιμη ζεστή σνακ λιχουδιά, αλλά μπορείτε να τη σερβίρετε και ως κύριο πιάτο παρέα με μερικά παραπλήσια σε αυτήν φαγητά.

Ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο και τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας, μπορείτε να συνδυάσετε την πρασόπιτα με τα παρακάτω:

Λαχανικά: Σερβίρετε την πρασόπιτα με ένα φρεσκοκομμένο σαλάτα ή πιάτο με ψητά λαχανικά, όπως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και ελιές.

Ρύζι: Μπορείτε να συνοδεύσετε την πρασόπιτα με λευκό ή καφέ ρύζι για μια πιο πλούσια και θρεπτική γεύση.

Πατάτες: Ψήστε ή τηγανίστε πατάτες και σερβίρετε τις δίπλα από την πρασόπιτα για ένα νόστιμο πιάτο.

Κρεατικά: Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη πρωτεΐνη, συνδυάστε την πρασόπιτα με μια σαλάτα με κοτόπουλο, γαλοπούλα ή μπιφτέκια.

Σάλτσα: Σερβίρετε την πρασόπιτα με μια νόστιμη σάλτσα, όπως τζατζίκι, για μια πιο φρέσκια και κρεμώδη γεύση.

Επιλέξτε τα που σας ταιριάζουν καλύτερα και απολαύστε την πρασόπιτα με ένα παραπλήσιο φαγητό συντροφιά!

 Καλή όρεξη!