Παραδοσιακό φύλλο ζύμης χωριάτικης πίτας. Όλοι λατρεύουμε τις πίτες, ειδικά τις σπιτικές με το τραγανό φύλλο και την πλούσια γέμιση (σπανάκι, τυρί, κρέας, πράσο, κοτόπουλο, κλπ) Τα φύλλα που χρησιμοποιούμε στις πίτες είναι το χωριάτικο, η σφολιάτα, το κουρού και τα φύλλα κρούστας.

Η πίτα μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα ή να αποτελέσει σνακ για το πρωί στη δουλεία, το σχολείο ή τις απογευματινές λιγούρες 

Η διαδικασία όμως του να καθίσεις να ανοίξεις φύλλο και γενικώς όλη η προετοιμασία μερικές φορές είναι αρκετά κουραστική. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η προσπάθεια και η προσοχή που θα δείξεις θα σε ανταμείψουν με μια ωραία χωριάτικη πίτα με την γέμιση που επιθυμείς..

Παραδοσιακό φύλλο ζύμης χωριάτικης πίτας

Υλικά

1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. αλάτι

50 ml λάδι

500 ml νερό

Παραδοσιακό φύλλο ζύμης χωριάτικης πίτας

Εκτέλεση συνταγής

Θα χρειαστούμε ένα μπολ, ένα πλάστη επιφάνεια εργασίας για το ζύμωμα και το άνοιγμα των φύλλων και ένα ταψί.

Στο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.

Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 20′ να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-12 μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού μας.

Τα αφήνουμε για άλλα 20′ να ξεκουραστούν και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τέλος στρώνουμε τα φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι και εκτελώντας το υπόλοιπο της συνταγής μας (γέμιση, κ.λ.π.)

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι κατηγορίας από μαλακό σιτάρι και προέρχεται από την καρδιά του κόκκου του σταριού, πλούσιο σε πρωτεΐνες (11,4%) με λευκό χρώμα. Οι ζύμες που δίνει το αλεύρι χαρακτηρίζονται για την ελαστικότητα τους αλλά και για το άπλωμά τους καθιστώντας το αλεύρι κατάλληλο για πολλές χρήσεις.

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις πάντα πρέπει να το έχουμε στο ντουλάπι μας, ιδανικό για κάθε χρήση, από ψωμί σε πίτσα, κουλουράκια ή κέικ μέχρι και αλεύρωμα πρώτον υλών για τηγάνι. Σίγουρα τα αλεύρι για όλες της χρήσεις  θα καλύψει όλες τις ανάγκες μας.