Προετοιμασία σπιτιού για τις καλοκαιρινές διακοπές. Με το τέλος των σχολικών μαθημάτων μπορούμε πια να προετοιμασθούμε για τις καλοκαιρινές διακοπές. Από καιρό ασφαλώς θα έχουμε σκεφθεί που θα περάσουμε το χρόνο των διακοπών μας. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από την οικονομική μας κατάσταση, και τα μέσα που διαθέτουμε.

Αν έχουμε δηλαδή ένα δικό μας σπιτάκι στην εξοχή, αν θα φιλοξενηθούμε από συγγενείς ή φίλους, αν θα μείνουμε σε ξενοδοχείο ή αν θα κατασκηνώσουμε  σε κάποια ήσυχη γωνιά. Αυτά όλα θα τα έχουμε αποφασίσει από καιρό, και τώρα απομένουν πια οι τελευταίες ετοιμασίες.

Πριν, όμως, ξεκινήσουμε για την εξοχή, πρέπει να φροντίσουμε να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας έτσι, ώστε να το βρούμε γυρίζοντας όσο μπορεί λιγότερο ακάθαρτο και ο καθαρισμός να γίνει ευκολότερα και καλύτερα.

Προετοιμασία σπιτιού για τις καλοκαιρινές διακοπές

Ξεκινάμε  λοιπόν:

 • Τακτοποιούμε και αποθηκεύουμε χαλιά και μάλλινα.
 • Σκεπάζουμε τα έπιπλα με καλύμματα και παλιά σεντόνια και το πολύφωτο με σελοφάν.
 •  Τα συρτάρια των επίπλων, αφού βέβαια πάρουμε ότι θα χρειαστεί μαζί μας και τα τακτοποιήσουμε καλά, σκεπάζουμε την επιφάνεια τους ή με ένα παλιό ύφασμα ή με εφημερίδες.
 • Παρκετάρουμε το πάτωμα για τελευταία φορά.
 • Τα διάφορα μπιμπελό και βάζα τα τυλίγουμε σε χαρτιά. Τα ασημικά τα καθαρίζουμε με » Σίλβο» , τα τυλίγουμε σε χαρτί μαλακό και τα κλειδώνουμε.
 • Καθαρίζουμε τη βιβλιοθήκη και βγάζουμε τα βιβλία στον ήλιο ανοιχτά για να αεριστούν. Τα ξεσκονίζουμε και τα τοποθετούμε στη θέση τους. Σκεπάζουμε τη βιβλιοθήκη με παλιά ριχτάρια και σεντόνια.
 • Σωστό είναι να μην αφήνουμε καθόλου άπλυτα ρούχα.
 • Τσεκάρουμε την κατάσταση που βρίσκονται οι βαλίτσες μας και τις ελέγχουμε για τυχόν λεκέδες  και αν λειτουργούν οι κλειδαριές. Τις καθαρίζουμε και βάζουμε την κάρτα με τα στοιχεία μας έξω ενώ μέσα τοποθετούμε ένα σημείωμα με τα ρούχα που περιέχει.
 • Σ΄ όλο το διάστημα αυτών των ετοιμασιών, έχουμε πάντα πρόχειρο ένα μολύβι και χαρτί και κάθε φορά που θυμόμαστε κάτι, το γράφουμε, για να μη μας ξεφύγει. Έχουμε τόσα να θυμηθούμε και να κάνουμε, τόσες μικρές και μεγάλες αγορές, που δεν πρέπει να στηριζόμαστε στη μνήμη μας.
 • Αν έχουμε γλάστρες, παρακαλούμε κάποια γειτόνισσα ή φίλη μας να τις δεχτεί. Αν είναι πολλές ή δύσκολο να μετακινηθούν αφήνουμε σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης μας τα κλειδιά για να τις φροντίζει όσο θα λείπουμε. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τοποθετήσουμε αυτόματο πότισμα και τότε δεν θα έχουμε ανάγκη από καμιά εξυπηρέτηση.

Προετοιμασία σπιτιού για τις καλοκαιρινές διακοπές

 • Αν υπάρχει κατοικίδιο ζώο βεβαιωνόμαστε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο μέρος των διακοπών μας. Φροντίζουμε να έχει κάνει τα εμβόλια του και του αγοράζουμε προληπτικά, εντομοαπωθητικό κολάρο και σπρέι. Αν δεν μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας φροντίζουμε να του εξασφαλίσουμε ένα φιλικό σπίτι που θα το προσέχουν κατά την απουσία μας. Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε λίγα χρήματα για τη διατροφή και περιποίηση του.
 • Πριν να φύγουμε κλείνουμε τους κεντρικούς διακόπτες του ηλεκτρισμού, γκαζιού και του νερού ( το νερό μπορεί να το αφήσουμε ανοιχτό αν έχουμε βάλει αυτόματο πότισμα).
 • Αν έχουμε εταιρία φύλαξης, την ενημερώνουμε για την παρατεταμένη απουσία μας.
 • Ζητάμε από κάποιον γείτονα να μας ενημερώνει για την αλληλογραφία μας αλλά αν πρόκειται να απουσιάζουμε για πολύ, παρακαλούμε το ταχυδρομείο της περιοχής μας να μας στέλνει την αλληλογραφία στη νέα μας διεύθυνση.
 • Την τελευταία ημέρα πρέπει ν’ ασχοληθούμε με την κουζίνα. Αδειάζουμε το ψυγείο και το καθαρίζουμε. Πλένουμε τα πιάτα, το νεροχύτη και σφουγγαρίζουμε. Δίνουμε τα τρόφιμα που μας έμειναν και μπορεί να χαλάσουν. Αδειάζουμε τον τενεκέ των σκουπιδιών και τον αναποδογυρίζουμε.

Έχοντας έτσι νοικοκυρέψει το σπίτι μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε ήσυχες για τις διακοπές μας.