Ρεβανί Βέροιας

Ρεβανί Βέροιας

Η Βέροια χαρακτηρίζεται η πόλη του ρεβανί. Το ρεβανί ανήκει στην κατηγορία των γλυκών της επόμενης ημέρας

Ρεβανί Βέροιας. Παραδοσιακό σιροπιαστό κέικ από τη Μακεδονία. Αφράτο και σιροπιαστό κέικ! Τέλειο επιδόρπιο!

Η βάση του υπέροχου και πραγματικά απολαυστικού ρεβανί είναι το γιαούρτι και το σιμιγδάλι που θα πρέπει να είναι μισό λεπτό και μισό χοντρό. Τα υλικά πρέπει να είναι εκλεκτά, το γιαούρτι δυνατό και πρόβειο και το σιρόπι βαρύ.

Ιστορία του Ρεβανί Βέροιας

Η Βέροια χαρακτηρίζεται η πόλη του ρεβανί. Η ιστορία του ειπώθηκε  από τον Βεροιώτη Αναστάσιο Παγούρα κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Ημαθίας στο Ζάππειο.

Το ρεβανί έρχεται στην Ελλάδα από πολύ παλιά και έχει δοκιμαστεί σε άπειρες εκδοχές σε βάθος ετών.

Μάλλον το πρωτοδοκίμασαν οι Αιγύπτιοι ως “Μa mounia” και αργότερα εξαπλώθηκε στις τριγύρω Αραβικές και Μεσογειακές χώρες.

Η παράδοση θέλει να πήρε το όνομά του από τον Τούρκο ποιητή Ρεβανί, που έζησε τον 16ο αιώνα και ήταν περίφημος για τις γαστρονομικές του ρίμες… Τα ποιήματά του ήταν γλυκά και μελιστάλαχτα σαν αυτό το σιμιγδαλένιο σιροπιαστό γλυκό.

Το όνομά του, γενικά φαίνεται να περιπλέκεται με τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα και ποίηση σε ένα σύνθετο μωσαϊκό που εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Στην πόλη της Βέροιας, η ιστορία παραγωγής του γλυκού ξεκινάει στα χρόνια της τουρκοκρατίας, από το 1886 από τον Χοχλιούρο, που είχε μια επιχείρηση γαλακτοπωλείου στο κέντρο της Βέροιας και πουλούσε κυρίως γιαούρτι αλλά και σιροπιαστά γλυκά. Λέγεται ότι η συνταγή του δόθηκε από κάποιον Τούρκο και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά ως τις ημέρες μας.

Ρεβανί Βέροιας

Υλικά

  • 6 Αυγά
  • 1/2 κιλό γιαούρτι
  • 1 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό – ψιλό
  • 2 1/2 φλιτζ μείον μία κ.σ. αλεύρι 
  • 2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες ή λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο

Σιρόπι

  • 5 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 1/2 φλιτζ. νερό χυμό από μισό λεμόνι ή πορτοκάλι

Ρεβανί Βέροιας

Εκτέλεση συνταγής

Για την ζύμη

  1. Στο μπολ του μίξερ σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Με τα ασπράδια θα φτιάξουμε μαρέγκα.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, τους κρόκους και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.  
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  4. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το σιμιγδάλι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.
  5. Τέλος ενώνουμε απαλά το μείγμα με τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα.
  6. Βουτυρώνουμε το ταψί και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για περίπου 50 λεπτά αφήνουμε το γλυκό μας να ροδίσει ή μέχρι να στερεοποιηθεί.
  8. Όταν κρυώσει το γλυκό το κόβουμε σε κομμάτια

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, ρίχνουμε στο τέλος το χυμό από το λεμόνι ή πορτοκάλι και περιχύνουμε το γλυκό.

Σερβίρισμα

Το αφήνουμε να το απορροφήσει μέχρι να κρυώσει και μετά το βάζουμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Το ρεβανί ανήκει στην κατηγορία των γλυκών της επόμενης ημέρας. Το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × one =

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial