Σκαλτσούνια ή Καλτσούνια. Μία  εύκολη και γρήγορη συνταγή νηστίσιμου γλυκίσματος. Σαρακοστιανό γλυκό και πεντανόστιμο. Τα σκαλτσούνια λέγονται και «καλτσούνια» ανάλογα την περιοχή από την οποία προέρχονται.

Μετά την Καθαρά Δευτέρα και φτάνοντας προς την Λαμπρή ορισμένοι από εμάς νηστεύουμε.

Μεγάλη Εβδομάδα και οι ετοιμασίες για την ημέρα του Πάσχα σε κάθε νοικοκυριό, ειδικά αυτή την εβδομάδα, είναι στα φόρτε τους. Κάθε τέτοια εποχή οι μυρωδιές στις γειτονιές είναι αμέτρητες!

Η νηστεία είναι μια καλή δικαιολογία να φτιάξουμε τα σκαλτσούνια ή καλτσούνια. Τα ζυμώνουμε με αγάπη και τα προσφέρουμε να τα γευτούν οι αγαπημένοι μας.  Καλή επιτυχία!!!

Σκαλτσούνια ή Καλτσούνια

Υλικά

  • 1 1/2 κ αλεύρι
  • 1 κουτ/κι ρογιαλ μπεικιν
  • 3 κουτ σούπας ζάχαρη
  • 1 φλυτ ταχίνι κανέλα
  • 1 φλυτ μαρμελάδα από δαμάσκηνα
  • 1 φλυτ σταφίδα ξανθή
  • 1 φλυτ καρυδόψιχα
  • 1/2 φλυτ φρουί γλασέ
  • Ανθόνερο
  • άχνη

Παρασκευή

  1. Ανακατεύετε τα 4 πρώτα υλικά και τρίβετε το μείγμα με τα δάχτυλα. Το υγραίνετε με μερικές κουταλιές νερό. 
  2. Ζυμώνετε ελαφρά.
  3. Πιάνετε ποσότητα σαν 2 μεγάλα καρύδια και το ανοίγετε σαν το πιατάκι του τσαγιού.
  4. Ανακατεύετε τη μαρμελάδα, τη σταφίδα, τη καρυδόψιχα, τα φρούι γλασέ και βάζετε μια κουταλιά πάνω στο δίσκο ζύμης, βρέχετε τις άκρες και διπλώνετε σαν μισοφέγγαρο.
  5. Πιέστε και με πιρούνι να κλείσουν καλά .
  6. Το ψήσιμο σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά.

Σερβίρισμα 

Σερβίρουμε τα σκαλτσούνια αφού τα ραντίσετε με ανθόνερο όταν ψηθούν και τα πασπαλίζετε με άχνη.