Σύγχρονος τρόπος ζωής  – συμπεριφορά του ατόμου –  ασθένειες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συμπεριφορά που υιοθετεί το άτομο ευθύνεται για την καλή ή όχι  υγεία του και την εμφάνιση ασθενειών. Οι  σημαντικότεροι  παράγοντες είναι:

Κάπνισμα

Παρά την οξεία κριτική, τις διαφημιστικές καμπάνιες κατά του καπνίσματος, τις συμβουλευτικές ομάδες υποστήριξης για την αντιμετώπιση του, τη θέσπιση νόμων και απαγορευτικών μέτρων, η κακή συνήθεια του καπνίσματος έχει πολλούς οπαδούς που αντιστέκονται σθεναρά τόσο στην απαγόρευση όσο και στην κοινωνική του καταδίκη. Αποδεδειγμένα το κάπνισμα ευθύνεται για πολλές ασθένειες, προσβάλει σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος και αποτελεί συχνά αιτία θανάτου.

Κακή διατροφή

Η διατροφή αποτελεί ζήτημα επιλογής επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά την υγεία μας. Η γευστική απόλαυση μπορεί να δημιουργήσει εθισμό στο φαγητό που αντιμετωπίζεται πέρα από διαιτητικά προγράμματα και με ψυχολογική υποστήριξη.

Έλλειψη άσκησης

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δυστυχώς δεν έχει τη γυμναστική στις άμεσες προτεραιότητες του. Εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις περιορίζουν έως και μηδενίζουν τον ελεύθερα διαθέσιμο χρόνο του ατόμου, τον οποίο  όταν και όπου υπάρχει επιλέγει να αξιοποιεί  με κάτι λιγότερο κουραστικό.

Είναι διαπιστωμένο όμως πως όταν καταφέρει να ακολουθήσει  ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα γυμναστικής πέρα από τη διατήρηση της ωραίας σωματικής εμφάνισης, αυξάνει το προσδοκώμενο ζωής, μειώνει την εμφάνιση ασθενειών και βοηθά στην γρήγορη αντιμετώπιση τους  ενώ ταυτόχρονα βοηθά την καλή  ψυχική του υγεία. Η ένταξη λοιπόν της γυμναστικής στις καθημερινές συνήθειες έχει πολλά ευεργετήματα. Αξίζει τον κόπο!

Σύγχρονος τρόπος ζωής -Καθιστικός τρόπος ζωής

Ο σημερινός τρόπος ζωής εγκλωβίζει το άτομο τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά σε μια καρέκλα στον εργασιακό του χώρο. Είναι όμως δική του επιλογή αν στην συνέχεια “βουλιάξει” στον καναπέ του σαλονιού του παρακολουθώντας τηλεόραση. Ή αν υιοθετήσει έναν τρόπο διαβίωσης γεμάτο κίνηση, δράση και ενεργητικότητα. Αποδεδειγμένα ο  περιορισμός της κινητικότητας  σε συνδυασμό με τη μείωση καύσης θερμίδων  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καλή μας υγεία.

Αρνητική σκέψη-μιζέρια-εκφυλισμένες ανθρώπινες σχέσεις-εγωκεντρισμός

Ακόμα κι όταν όλα σου πηγαίνουν στραβά επιβάλλεται να κλείνεις τη μέρα σου με αισιοδοξία και με  ελπίδα ότι θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο. Ο αρνητισμός και η μίζερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι συμπεριφορά που σε βάθος χρόνου θα φέρει δυσοίωνα μηνύματα για την υγεία μας. Ωστόσο και η εγωπάθεια και ο εγωκεντρισμός όπως και οι ρηχές ανθρώπινες σχέσεις δεν αντιμετωπίζονται μόνον ως κοινωνικά φαινόμενα. Αποδείχτηκε πως η ύπαρξη τους αυξάνει σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση κάποιας ασθένειας.

Άγχος

Το άγχος στις σύγχρονες κοινωνίες  αποτελεί μόδα  που όμως όχι απλά επηρεάζει το άτομο αρνητικά αλλά προκαλεί βιοχημικές αλλαγές στο σώμα. Τα επίπεδα του άγχους καθορίζουν πόσο στενή και ολέθρια μπορεί να γίνει η σχέση του με τις διάφορες ασθένειες. Σίγουρα είναι δύσκολο, ειδικά στις μέρες μας, να το αποφύγεις. Επιβάλλεται όμως για την καλή υγεία να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης και περιορισμού.