Τα αυγά του Πάσχα. Τα κόκκινα αυγά, είναι μια από τις ομορφότερες Πασχαλινές παραδόσεις. Αυτά, πάνω απ’ όλα, δημιουργούνε την πασχαλιάτικη ατμόσφαιρα. Μπορούμε, όμως, εκτός από τα στερεότυπα κόκκινα αυγά, να δημιουργήσουμε ένα σωρό παραλλαγές.

Αγοράζουμε » χαρτί φαραώ», που έχει ποικιλία χρωμάτων επάνω. Πλένουμε τα αυγά μας καλά να φύγουν όλοι οι λεκέδες, και τα βράζουμε όπως συνήθως. Όταν βράσουνε, βγάζουμε ένα αυγό κι’ όπως είναι ζεστό, τυλίγουμε ένα από αυτά τα χαρτιά γύρω-γύρω και μ’ ένα πανί το σκουπίζουμε, να εφαρμόσει καλά και το αφήνουμε. Κατόπιν επαναλαμβάνουμε το ίδιο, με τα υπόλοιπα αυγά, έως ότου τελειώσουν όλα. Ύστερα από λίγο, όταν η μπογιά του χαρτιού θα έχει κολλήσει στ’ αυγά, αφαιρούμε το χαρτί και το αυγό το περνάμε μ’ ένα πανάκι βουτηγμένο στο λάδι. Θα εκπλαγούμε από το θέαμα με τα ποικίλα χρώματα, τις αποχρώσεις και την ομορφιά που θα παρουσιάσουν τ’ αυγά.

Άλλη παραλλαγή για το βάψιμο των αυγών είναι να πάρουμε διαφορετικά χρώματα βαφής και να τα βάψουμε κάθε χρώμα χωριστά , όπως συνήθως. Όταν βαφούν όλα, τα περνάμε πάλι  μ’ ένα πανί με λάδι για να γυαλίσουν και τα τοποθετούμε σ’ ένα πανεράκι δυο – τρία από κάθε χρώμα. Ομολογουμένως θα είναι περίφημα, σαν μεγάλα κομφετί.

Για τα παιδάκια μας, αν θέλουμε να τους χαρίσουμε μια σπάνια χαρά, παίρνουμε μικρά λουλουδάκια, μαργαριτούλες κλπ. ή φύλλα ωραία διακοσμητικά. Τα τυλίγουμε γύρω στο αυγό και σφίγγουμε το αυγό μέσα σε μια παλιά κάλτσα, δένοντας τη πάνω και κάτω, και βάζουμε το αυγό να βράσει στην κόκκινη μπογιά. Όταν βράσει, το αφήνουμε λίγο και κατόπιν το ξετυλίγουμε. Θα έχει αποτυπωθεί επάνω του το σχήμα του λουλουδιού ή του σχιστού φύλλου, αφήνοντας το μέρος αυτό λευκό. Είναι κάτι πολύ χαριτωμένο. Μπορούμε ακόμα ν’ αγοράσουμε χαλκομανίες και να τις αποτυπώσουμε επάνω στα βαμμένα αυγά.

Αν δίνουμε τραπέζι την ημέρα του Πάσχα και θέλουμε να κάνουμε να γελάσουν οι καλεσμένοι μας, τότε φτιάχνουμε αυγά μ’ ένα τύπο για τον κάθε καλεσμένο μας. Παίρνουμε τέμπερες ( νερομπογιές ) και βάφουμε τ’ αυγό ανάλογα. Αν πχ θέλουμε να δημιουργήσουμε μιαν αραπίνα, βάφουμε το αυγό καφέ και σχεδιάζουμε με τα κατάλληλα χρώματα τα μάτια και το στόμα. Στο κεφάλι της δένουμε ένα μαντηλάκι από κόκκινο χαρτί κρεπ, και ράβουμε με μια βελονιά, δεξιά και αριστερά, από ένα χαλκαδάκι. Για να σταθεί, όμως το αυγό, πρέπει να κάνουμε μια βάση ως εξής: Κόβουμε από ένα χαρτί μπριστόλ μια λουρίδα, ενώνουμε τις δυο άκρες και τους δίνουμε το σχήμα ενός γιακά. Αν θέλουμε, τον βάφουμε κι’ αυτόν με τις μπογιές και ακουμπάμε τ’ αυγό επάνω.

Αν θέλουμε να πειράξουμε και λιγάκι τους καλεσμένους μας  βάζουμε ένα μάγειρα μπροστά σ’ ένα  καλοφαγά μια κυρία σ ‘ένα φανατικό εργένη, ένα νεαρό μπροστά σε μια κοπέλα κλπ., ανάλογα με κάποιο γνώρισμα που να χαρακτηρίζει τον καλεσμένο μας.

Θα είναι όλα τόσο ξεχωριστά ωραία που το μόνο κακό θα είναι πως δε θα θέλετε να τα τσουγκρίσετε!