Θερμίδες των Χριστουγέννων !!! Ας δούμε τις θερμίδες που έχουν το μέλι, τα μπισκότα, η σοκολάτα, οι καραμέλες, η μαρμελάδα, η σαντιγί, οι πάστες, οι βασιλόπιτες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Μέλι

Πλεονεκτήματα: Υψηλό περιεχόμενο σε θερμίδες, πλούσιο σε ζάχαρα εύπεπτα και εύκολα αφομοιώσιμα. Πλούσιο σε βιταμίνες.

Μειονεκτήματα: Σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης, τα ίδια με της ζάχαρης και βασικά αύξηση βάρους και κίνδυνος τερηδόνας.

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια 326

Μπισκότα

Πλεονεκτήματα: Υψηλό ποσοστό ενέργειας, ευκολόπεπτα.

Μειονεκτήματα: Λιγότερο εύπεπτα εκείνα που έχουν περισσότερα λιπαρά η βούτυρο.

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια από 352 ως 420.

Σοκολάτα

Πλεονεκτήματα: Πλούσια σε ενέργεια, περιέχει σημαντική ποσότητα σε μεταλλικά άλατα, φώσφορο, κάλιο. Βιταμίνες Α και Β, σίδηρο.

Μειονεκτήματα: Σε υπερβολική ποσότητα (η οποία εξάλλου, αφαιρεί την ισορροπία στο καθημερινό καθεστώς διατροφής των υδατανθράκων) βαραίνει την πέψη, εξαιτίας της υψηλής παρουσίας λιπών. Εκτός από αυτά, η σοκολάτα περιέχει και ουσίες ακρολεϊνικές, που προέρχονται από το καβούρντισμα του σπόρου του κακάο και την κάνουν ελάχιστα κατάλληλη για αυτούς που υποφέρουν από συκώτι. Πάντως δε φέρνει πότε πόνο στο συκώτι σε αυτούς που δεν υποφέρουν αντίθετα με ότι πιστεύεται

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια 500.

Θερμίδες των Χριστουγέννων !!!

Καραμέλες

Πλεονεκτήματα: Υψηλό ποσοστό σε θερμίδες, αφομοιώσιμες με μεγάλη ταχύτητα.

Μειονεκτήματα: Φέρνουν την ανισορροπία στο διαιτητικό καθεστώς, γιατί αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από ζάχαρη, γι’ αυτό προκαλούν, ανάμεσα στα άλλα δεινά και την τερηδόνα.

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια 410.

Μαρμελάδα

Πλεονεκτήματα: Υψηλό ποσοστό σε ενέργεια, με σημαντική ποσότητα σε μεταλλικά άλατα.

Μειονεκτήματα: Δεν είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως συνήθως νομίζουμε (ούτε η μαρμελάδα που γίνεται στο σπίτι) γιατί ο μακροχρόνιος βρασμός τις καταστρέφει.

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια 288.

Σαντιγί

Πλεονεκτήματα: Περιέχει βιταμίνη Α και αν παρασκευαστεί σωστά, ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό σε ζάχαρα.

Μειονεκτήματα: Μπορεί να είναι δύσπεπτη για τα άτομα που υποφέρουν από συκώτι. Περιέχει πολλά λιπαρά και θα ήταν καλά να μην καταναλώνεται από άτομα που έχουν προδιάθεση στην αρτηριοσκλήρωση.

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια 352.

Πάστες

Πλεονεκτήματα: Υψηλό ποσοστό σε ενέργεια, η σύνθεση αρκετά ποικίλη και αρκετά εξισορροπημένη.

Μειονεκτήματα: Πολύ συχνά η πάστα είναι πλούσια σε λιπαρά και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιού τύπου, επειδή δεν παρασκευάζεται βιομηχανικά. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποφεύγονται αυτές οι πάστες που περιέχουν περισσότερη κρέμα, γιατί υποβάλουν σε δύσκολη εργασία το συκώτι και εξάλλου θα πρέπει να αποφεύγονται οι πάστες που είναι πολύ πλούσιες σε αρώματα και χρώματα. Είναι άχρηστα προσθετικά και δεν είναι γνωστό κατά πόσο βλαβερά.

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια 350.

Βασιλόπιτα

Πλεονεκτήματα: Πλούσια σε ασβέστιο και ιδιαίτερα σε σίδηρο. Κατάλληλη επομένως, στην παιδική διατροφή, γιατί δίνει τις απαραίτητες ουσίες για τον σχηματισμό των οστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εξάλλου τα αβγά που περιέχει δίνουν την βιταμίνη D, ωφέλιμη στην αφομοίωση των ζαχάρων.

Μειονεκτήματα: Όπως και τα κέικ γενικά, είναι λιγότερο εύπεπτη από τα ξερά μπισκότα.

Θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια 397.