Το άγχος ασπρίζει τα μαλλιά. Οι άσπρες τρίχες εμφανίζονται συχνά και σε ηλικίες πολύ μικρότερες από το αναμενόμενο. Το άγχος είναι ένας παράγοντας που συμβάλει σημαντικά στην εμφάνιση και εξάπλωσή τους. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη διαδικασία με την οποία συμβαίνει αυτό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, Αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Μαγιούμι Ιτο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, βρήκαν πως το πολύ άγχος γκριζάρει τα μαλλιά. Γιατί τα κύτταρα που ελέγχουν το χρώμα της τρίχας εξαφανίζονται από τις ορμόνες του άγχους και δεν επανέρχονται.

Το άγχος ασπρίζει τα μαλλιά

Οι ερευνητές, στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια. Παρατήρησαν ότι όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν σε ορμόνες του στρες, υπήρχε μόνιμη απώλεια χρώματος, ενώ με τον ίδιο τρόπο παρατήρησαν ότι το στρες επηρεάζει και τη χρώση του δέρματος και το κάνει να φαίνεται πιο σκούρο.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με έναν τρόπο, το άγχος μπορεί να «μετακομίσει» τη μελανίνη από τους θύλακες της τρίχας στο δέρμα και τώρα ελπίζουν πως η μελέτη αυτή θα συμβάλει στην παραγωγή φαρμάκων που θα περιορίζουν τις επιπτώσεις του υπερβολικού άγχους.

Οι ερευνητές εστίασαν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα που ελέγχει στον οργανισμό την αντίδραση «μάχης ή φυγής» (fight or flight). Όταν οι τρίχες αναγεννιούνται και μεγαλώνουν, ορισμένα βλαστικά κύτταρα μετατρέπονται σε τέτοια εξειδικευμένα κύτταρα που δίνουν στα μαλλιά το χρώμα τους.

Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιζήμια επίπτωση του στρες στο σώμα είναι πέρα από ό,τι είχαμε φανταστεί. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, είναι δυνατό να χαθούν όλα τα βλαστικά κύτταρα που αναγεννούν το χρώμα και από τη στιγμή που χάνονται, δεν ξαναγεννιέται το χρώμα των μαλλιών.

Κατανοώντας ακριβώς πώς το στρες επηρεάζει τα βλαστικά κύτταρα που αναγεννούν τη χρωστική ουσία. Θέσαμε τις βάσεις για να καταλάβουμε πώς το στρες επηρεάζει και άλλους ιστούς και όργανα του σώματος. Η κατανόηση αυτή της αλλαγής των ιστών υπό την επίδραση του στρες είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για μια θεραπεία που θα σταματήσει ή θα αναστρέψει την επιβλαβή επίπτωση του στρες. Έχουμε πάντως πολλά ακόμη να μάθουμε σε αυτό το πεδίο.