Η άσκηση με άδειο στομάχι, γνωστή και ως “Fasted Cardio,” αποτελεί μια δημοφιλή πρακτική στον κόσμο της φυσικής κατάστασης και της γυμναστικής.

Στο Fasted Cardio, οι άνθρωποι εκτελούν καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις, όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση, σε κατάσταση νηστείας ή με ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την άσκηση.

Οι απόψεις για το εάν η άσκηση με άδειο στομάχι είναι ασφαλής και αποτελεσματική διίστανται.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η άσκηση νηστείας μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη, ενώ άλλοι προτείνουν να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την άσκηση για να διατηρήσουμε την ενέργεια και να μειώσουμε τον κίνδυνο αποκλίνουσας σταθερότητας ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Το Fasted Cardio και τα Οφέλη του άσκηση με άδειο στομάχι

Προς όφελος του Fasted Cardio:

Υποτίθεται ότι βοηθά στην αύξηση της απώλειας λίπους: Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι η άσκηση νηστείας μπορεί να αυξήσει τη χρήση λίπους ως πηγή ενέργειας, αντί για τη χρήση γλυκόζης.

Βελτίωση της αντοχής:

Οι οπαδοί του Fasted Cardio υποστηρίζουν ότι μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την αερόβια ικανότητα του οργανισμού, καθώς οι μύες αποταμιεύουν την γλυκογόνο για μεταγευματική χρήση.

Ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη:

Κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας τον οργανισμό πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση της γλυκόζης.

Προάγει την αυτοσυντήρηση:

Αν και η άσκηση νηστείας μπορεί να είναι δύσκολη, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ενισχύσουν την αυτοσυντήρησή τους και την αυτοπειθαρχία στην καθημερινότητά τους.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Fasted Cardio δεν είναι κατάλληλο για όλους.

Ανήκεις στις ομάδες που θα πρέπει να αποφύγουν το Fasted Cardio αν:

  1. Έχεις χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη ή ασθένειες της καρδιάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ασκηθείς με άδειο στομάχι.
  2. Είσαι έγκυος ή θηλάζεις. Η εγκυμοσύνη και η θηλαστική περίοδος απαιτούν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.
  3. Έχεις πρόσφατα υποστεί εγχείρηση ή τραυματισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ορισμένες φορές είναι καλύτερο να περιμένεις μέχρι να αναρρώσεις πλήρως πριν ασκηθείς με άδειο στομάχι.

Γενικά, πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε νέα άσκηση ή διατροφικό πρόγραμμα, συμβουλεύσου τον γιατρό σου για να διασφαλίσεις ότι είναι ασφαλές και κατάλληλο για τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις του σώματός σου.

Συνολικά, το Fasted Cardio μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική μέθοδο άσκησης για κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους.

Αναλογιστείτε τους προσωπικούς σας στόχους, την υγεία σας και τις προτιμήσεις σας πριν αποφασίσετε να ενσωματώσετε το Fasted Cardio στην καθημερινότητά σας.

Και πάντα να θυμάστε, η ανεξίτηλη βάση για μια υγιή και αποτελεσματική άσκηση είναι η ισορροπημένη διατροφή και η κατάλληλη άσκηση, ανεξαρτήτως κατάστασης νηστείας.