Τσουρέκι Πασχαλινό ! Πασχαλινή συνταγή. Μια παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι που θα το πετύχετε με την πρώτη σας προσπάθεια.

Λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο

Έτσι ονομάζεται το τσουρέκι στα ελληνικά γιατί η παρασκευή του γινόταν κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της Λαμπρής. Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι μοσχομυρίζει μαχλέπι ή μαστίχα. Μαζί του μοσχοβολά και όλο το σπίτι. Μικροί και μεγάλοι το αγαπούν. Σκέτο, με επικάλυψη ή γέμιση, το τσουρέκι, ειδικά το σπιτικό, γίνεται ανάρπαστο.

Δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί και φτιάξτε πεντανόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια.

 Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ.βούτυρο λιωμένο
  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες)
  • 1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι
  • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα
  • 500γρ.κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
  • κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα
  • σουσάμι

Παρασκευή

  1. Σε λεκάνη χτυπούμε  τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά
  2. Στο ζεσταμένο γάλα λιώνουμε τη μαγιά και την προσθέτουμε στη λεκάνη
  3. Ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο
  4. Προσθέτουμε και τα αρώματα (μαχλέπι, ξύσμα, μαστίχα)
  5. Στο τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο λίγο ζυνώνοντας τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι
  6. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα
  7. Την αφήνουμε μες στο φούρνο που έχουμε ανάψει στους 30 βαθμούς για 2ώρες περίπου
  8. Πλάθουμε τσουρεκάκια ατομικά σε σχέδιο κρουασάν  ή πλεξίδες
  9. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάζουμε και τα αφήνουμε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί) για 1 ώρα ακόμη
  10. Τα αλείβουμε με το αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  11. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν