Βασιλόπιτα σοκολάτας για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς !!!
Υλικά
Για τη βασιλόπιτα
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα
- 1 φλιτζάνι σταφίδα Σουλτανίνα
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (φρέσκους ή αποξεραμένους)
- 1 κούπα κονιάκ
- 125 γραμμάρια βούτυρο
- 2 αυγά
- 1 βανίλια σε σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 πορτοκάλι (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
Για την επικάλυψη
- 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
- 300 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος
Εκτέλεση
Για τη βασιλόπιτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και βάζουμε τη σχάρα στη μέση.
- Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες μαζί με τους χουρμάδες ψιλοκομμένους και τα μουλιάζουμε μαζί με το κονιάκ.
- Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε λίγο ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αρχικά ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 15 – 20 λεπτά. Προσθέτουμε 2 αυγά και ½ φλιτζάνι γάλα και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για ένα με δύο λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, 1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα, το μείγμα σταφίδας με χουρμάδες, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Αλευρώνουμε και αλείφουμε με λόγο βούτυρο ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Βάζουμε τη βασιλόπιτα να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά.
- Όταν ψηθεί τη βγάζουμε από το φούρνο. Μέχρι να κρυώσει και να μπορέσουμε να τη σερβίρουμε ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Για την επικάλυψη
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι για 2 -3 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στην ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει.
- Καλύπτουμε τη βασιλόπιτα με την επικάλυψη μας και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.