Βιεννέζικη Βασιλόπιτα. Εξαιρετική συνταγή για Βιεννέζικη βασιλόπιτα. Είναι μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα με πλούσια γεύση. Ενώ χρειάζεται αρκετά υλικά, είναι εύκολη στην κατασκευή της 

Υλικά

  • 1 βιταμ
  • 3 αβγά
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κ γ μπέϊκιν
  • 3-4 βανίλιες
  • 4 κ. σ. καρυδόψιχα
  • 4 κ. σ. αμυγδαλόψιχα
  • 4 κ. σ. τριμμένη κουβερτούρα
  • 4 κ. σ. σταφίδες ξανθές
  • 4 κ. σ. ινδική καρύδα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κ. γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα χυμό και από τα δυο
  • 500 γραμ αλεύρι φαρίνα

Βιεννέζικη Βασιλόπιτα

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Χτυπάμε το βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα και ρίχνουμε τις βανίλιες και τα ξύσματα.
  3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ χυμό-γιαούρτι και αλεύρι μέχρι ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Στο τέλος αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
  6. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα .

Η Ιστορία της Βασιλόπιτας

Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου στο 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας.

Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.

Τελικά σώθηκε η πόλη της Καισαρείας και ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.

Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά.

Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.