Βέρες γάμου και καράτια. Ήρθε η ώρα για να πραγματοποιήσετε μαζί με τον καλό σας μία από τις πιο όμορφες αγορές στη ζωή σας, να αγοράσετε δηλαδή βέρες που θα σας συντροφεύουν μια ζωή μετά το γάμο σας και θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σας.
Έχετε σίγουρα ακούσει για τα αποκαλούμενα «καράτια». Πριν όμως αναζητήσετε τις βέρες σας μόνο με βάση αυτό το χαρακτηριστικό ας δούμε τι είναι και τι αποκαλύπτουν για την καθαρότητα του μετάλλου.
Το όνομα καράτι έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και προέρχεται από τη λέξη «κεράτιον» που ήταν σπόροι χαρουπιάς. Επειδή αυτοί οι σπόροι ήταν ομοιόμορφοι οι αρχαίοι Έλληνες τους χρησιμοποιούσαν σαν μονάδα μέτρησης βάρους.
Βέρες γάμου και καράτια
Όσο πιο «καθαρό» δηλαδή ανόθευτο είναι ένα μέταλλο (ασήμι, χρυσός, λευκόχρυσος, πλατίνα κλπ) τόσο πιο μεγάλη είναι και η περιεκτικότητά του σε καράτια, από την άλλη όμως τα καθαρά μέταλλα είναι αρκετά μαλακά και γρατζουνίζονται εύκολα. Για αυτό το λόγο οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την κατασκευή κοσμημάτων δημιουργούν ένα μείγμα από το επιθυμητό μέταλλο μαζί με άλλα μέταλλα και υλικά για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του κοσμήματος αλλά και για να μειώσουν το κόστος.
Οι περισσότερες βέρες που υπάρχουν στο εμπόριο είναι 14 ή 18 καρατίων(Κ). Αυτό σημαίνει ότι έχουν 58% και 75% καθαρότητα του επιθυμητού μετάλλου. Επειδή όμως όπως είπαμε και στην αρχή τις βέρες θα θέλετε να τις φοράτε όσο περισσότερο γίνεται είναι καλύτερα να επιλέξετε με λιγότερα καράτια για να μην ανησυχείτε για την ανθεκτικότητά τους στις καθημερινές σας δραστηριότητες (δουλειές στο σπίτι, αθλητισμός, κλπ).