Είναι γένος θηλυκού. Μυστήρια πλάσματα. Πολύπλοκες προσωπικότητες. Αγύριστα μυαλά. Ξεροκέφαλες. Πεισματάρες. Γοητευτικές. Πονηρές. Αυτές είναι ελάχιστες από τις προσφωνήσεις και τους χαρακτηρισμούς των γυναικών. Έχετε αναλογιστεί ποτέ τι πραγματικά είναι η γυναίκα;

Η γυναίκα κρύβει πολλά πρόσωπα. Το τι θα της ξυπνήσει ο κάθε άνθρωπος και συγκεκριμένα, ο άνδρας που έχει στο πλάι της εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Μια γυναίκα μπορεί να φαντάζει στριφνή και δύστροπη και η παρουσία ενός ευγενικού ανδρός να της φέρει στην επιφάνεια την πιο γλυκιά της έκδοση. Πολλές φορές συμβαίνει και το αντίθετο. Μια κοινωνική και καλοσυνάτη παρουσία εξαιτίας ενός άνδρα μπορεί να βγάλει προς τα έξω τον πιο σκληρό της εαυτό.

Μέσα της κοιμάται ένας χαμαιλέων που αλλάζει την διάθεσή και τα συναισθήματά της αναλόγως με τις συμπεριφορές και τις καταστάσεις. Ότι της ξυπνήσεις αυτό και θα έχεις. Είναι μια απρόβλεπτη και παράξενη παρουσία που συνεχώς σε ξαφνιάζει. Όσο όμως σε ταλαιπωρεί, τόσο περισσότερο επιδιώκεις να την μάθεις. Είναι ένα αίνιγμα, ένας άλυτος γρίφος. Δεν είναι κάτι που προσδιορίζεται. Για αυτήν δεν υπάρχει ούτε το μαύρο αλλά ούτε το άσπρο. Εσύ είσαι σε θέση να την μεταμορφώσεις, είτε στην πιο ευτυχισμένη ύπαρξη, είτε στην πιο δυστυχισμένη.

Είναι μια ύπαρξη ευμετάβλητη και περίπλοκη πολύ περισσότερο από ότι εσείς οι άνδρες. Φυσικά και η ίδια έχει πολλά προτερήματα αλλά και ελαττώματα αντίστοιχα. Όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους.

Είναι γένος θηλυκού

Για να την ανακαλύψεις ολοκληρωτικά ίσως χρειαστείς μια ολόκληρη ζωή, ίσως πάλι δεν σου φτάσει ούτε αυτή. Για κανέναν λόγο όμως μην ζητήσεις πληροφορίες για εκείνη από άλλους. Στους έξω μπορεί να συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από ότι σε σένα. Όχι, δεν είναι διχασμένη προσωπικότητα. Είναι μια ψυχή που συμπεριφέρεται στον οποιονδήποτε αναλόγως με το τι θα λάβει. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι όλα είναι «Δούναι και Λαβείν». Μην είσαι μεροληπτικός και μην αναλωθείς λοιπόν σε γνώμες και θεωρίες ορισμένων. Προσέγγισέ την και γνώρισέ την ολομόναχος. Βγάλε της στην επιφάνεια τον καλύτερο της εαυτό. Έναν εαυτό που ίσως και η ίδια να μην γνωρίζει.

Τα ρητά και οι παροιμίες είναι βγαλμένες από την ζωή και ποτέ δεν κάνουν λάθος. Οπότε έχει μεγάλη σημασία αυτό που λέγεται, πως η αξία ενός ανδρός δεν φαίνεται ούτε στην δύναμή του, ούτε στα πλούτη του, αλλά φαίνεται στο χαμόγελο που έχει η γυναίκα που έχει δίπλα του. Διέγραψε το παρελθόν της και ξέχνα τις κριτικές του περίγυρου. Γνώρισέ την μόνος σου και κρίνε την. Μπορεί να είναι μία όμως κρύβει μέσα της πολλούς θησαυρούς. Ίσως αυτή κρατάει και το κουτί της Πανδώρας.

Αν βασιστείς στον εαυτό σου, είσαι ειλικρινής, δυναμικός δίχως να διακατέχεσαι από κοινωνικά συμπλέγματα το σίγουρο είναι πως θα την κάνεις να παραγκωνίσει οποιονδήποτε κατάφερε και την σημάδεψε και στο επίκεντρο θα βρίσκεσαι μονάχα εσύ!

Θυμήσου πως ο καταλληλότερος χαρακτηρισμός για εκείνη θα ήταν ο καθρέφτης. Διότι, συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θα της συμπεριφερθείς. Αν είσαι σωστός θα σου φερθεί και εκείνη όμορφα. Αν της φερθείς επιπόλαια θα σου κάνει το ίδιο και πολύ πιθανό να βάλει και λίγο παραπάνω. Κι ο άνδρας λοιπόν είναι ο καθρέφτης της γυναίκας. Αν είσαι επικριτικός και αλαζονικός μην περιμένεις, γλυκιά και χαμογελαστή συμπεριφορά από το είδωλό σου.

Είναι γένος θηλυκού

Ο ρόλος της γυναίκας είναι και ο πιο δύσκολος που υπάρχει στην κοινωνία μας, μιας και κατέχει άπειρες ευθύνες. Στην σύγχρονη κοινωνία καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλαπλές ιδιότητες. Πρωτίστως είναι γυναίκα! Ύστερα ακολουθεί η σύζυγος, η μητέρα, η εργαζόμενη, η νοικοκυρά,η μαγείρισσα, η καθαρίστρια, η δασκάλα και όλα αυτά και πόσα ακόμα συνοδευόμενα με τα επίθετα «καλή και σωστή». Στην προσπάθειά της να καταφέρει να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αντοχές της εξαντλούνται. Κι όμως συνεχίζει και σε καμία περίπτωση δεν θα την δεις να τα παρατήσει. Είναι θηρίο ανήμερο. Το πείσμα της και η θέλησή που έχει για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της δεν λογαριάζουν κανένα σημάδι κόπωσης.

Πολλές φορές παραγκωνίζει τα θέλω της και ασχολείται αποκλειστικά με τον άνθρωπό και την οικογένειά της. Ακόμη περισσότερες φορές ξεχνάει την αξία της και αναλώνεται με λάθος συντρόφους. Όταν αγαπήσει είναι πρόθυμη στο να σε βοηθήσει, να σε ακούσει, να σε συμβουλέψει. Η γνώμη της είναι σημαντική γιατί ό,τι θα σου πει θα το έχει πρώτα διπλοσκεφτεί και  θα έχει εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος μέχρι να καταλήξει σε αυτήν. Η στήριξή της και η επιμονή της να πετύχεις αυτό που θέλεις είναι τεράστια. Θα σκαρφιστεί χιλιάδες τρόπους και θα επιλέξει τον πιο αποτελεσματικό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ούτε αυτό που λέγεται πως πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα κρύβεται μία έξυπνη γυναίκα. Ας εκτιμήσουμε λοιπόν όλοι, το θαύμα της ζωής που είναι γένος θηλυκού και ας μην ξεχνάμε στιγμή τι αξίζει.