Βιταμίνες, η βάση για ευεξία και καλή υγεία. Η σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει. Η μαγική λέξη είναι η ” ισορροπία ” μεταξύ βιταμινών και καλής λειτουργίας του οργανισμού.

Οι οργανικές ουσίες είναι αναγκαίες για την ομαλή διεξαγωγή του ανθρώπινου μεταβολισμού. Όμως η λάθος περιεκτικότητα τους στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι βιταμίνες είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη του σώματος, στην υγεία των ιστών και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις. Βοηθούν την καλή ισορροπία του νευρικού συστήματος, καθώς και στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.

Οι βιταμίνες δεν προμηθεύουν με ενέργεια και δεν παράγονται από τον οργανισμό, γι’ αυτό πρέπει να τις παίρνουμε καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά. Η ποσότητα που έχουμε ανάγκη καθημερινά είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο.

Για παράδειγμα υπάρχουν ειδικές ομάδες ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνες και πέρα από τη σωστή διατροφή ίσως να είναι απαραίτητο  να παίρνουν και συμπληρώματα βιταμινών.

Τέτοιες ομάδες είναι οι έγκυες, οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που αθλούνται και βρίσκονται σε δίαιτα. Καλό είναι αν δεν έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής να μας συμβουλέψει κάποιος γιατρός, που επιπλέον θα παρακολουθεί και την πορεία της υγείας μας.

Στις μέρες μας είναι γνωστές δεκαέξι βιταμίνες και καθεμιά είναι μοναδική, ξεχωριστή, έχει δική της χημική δομή και εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.

Για παράδειγμα η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή όραση, η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα διάφορα τρόφιμα, η βιταμίνη C  εξυπηρετεί στην διατήρηση της καλής κατάστασης των μυών, στην επούλωση των μυών και την ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

Πολλές βιταμίνες βρίσκονται στο ανθρώπινο λίπος, ενώ άλλες διαλύονται στο νερό που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε κάποια άτομα η αναγκαία ποσότητα βιταμινών υπολογίζεται με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες.

Έτσι οι χορτοφάγοι, που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα, έχουν περισσότερη ανάγκη σε Β12 ενώ οι καπνιστές, λόγω της ανθυγιεινής τους συνήθειας, πρέπει να καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C.

Ακόμα όσοι ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα με καθόλου λιπαρά κινδυνεύουν από έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η ισορροπία μεταξύ της σωστής διατροφής και των ιδιαίτερων αναγκών που έχει ο κάθε άνθρωπος οδηγεί στην ευεξία και την καλή υγεία!