Υπολογιστής το παιδί και τα μάτια του. Η χρήση του υπολογιστή και τα ματάκια του

Η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει στα μικρά παιδιά οπτικό σύνδρομο γνωστό ως » computer vision syndrome «.

Οι παιδοφθαλμίατροι γνωστοποιούν πως η χρήση του υπολογιστή από πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμα το οπτικό τους σύστημα αναπτυχθεί πλήρως, αυξάνει τον κίνδυνο για μυωπία.

Είναι γεγονός πως πλέον τα παιδιά, και μέσα από σχολικές υποχρεώσεις,  αφιερώνουν  τουλάχιστον μία έως τρεις ώρες απασχολούμενα μπροστά από έναν υπολογιστή.

Ασφαλώς και οι γονείς ενθαρρύνουν την εξοικείωση των παιδιών τους με τον υπολογιστή, μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, από τα δύο με τρία χρόνια τους. 

Θεωρούν ότι είναι ένα εργαλείο του μέλλοντος που πρέπει να μάθουν να το χρησιμοποιούν και να το διαχειρίζονται. Η ελεύθερη όμως πρόσβαση των παιδιών στους υπολογιστές πρέπει να ελέγχεται και να τηρούνται περιορισμοί με μεγάλη αυστηρότητα.

Υπολογιστής το παιδί και τα μάτια του

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένα στα τέσσερα παιδιά που κάνουν χρήση υπολογιστή θα πάθουν μυωπία εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του. Ενώ το 25% των παιδιών έχουν ανάγκη από διορθωτικά γυαλιά. Προκειμένου να μπορούν να κάνουν χρήση του υπολογιστή, είτε για να φέρουν σε πέρας σχολικές εργασίες, είτε για να παίξουν και να διασκεδάσουν.

Χρήσιμες συμβουλές για να είναι ο υπολογιστής χρήσιμο εργαλείο, χωρίς σοβαρές παρενέργειες στα ματάκια του

  • Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάθε παιδί πρέπει να κάνει έναν οφθαλμολογικό έλεγχο. Για να έχουν γνώση οι γονείς της κατάστασης του, τόσο για την κοντινή όσο και για τη μακρινή όραση.
  • Η θέση του υπολογιστή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις σωματικές ιδιαιτερότητες του παιδιού και όχι του ενήλικα.
  • Η προτεινόμενη απόσταση μεταξύ υπολογιστή και παιδιού πρέπει να είναι 50-60 εκατοστά. Ποτέ μικρότερη.
  • Ο χρόνος απασχόλησης στον υπολογιστή πρέπει να είναι περιορισμένος και ελεγχόμενος. Ποτέ δεν αφήνουμε ένα παιδί μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή για να το κρατάμε καθηλωμένο και ήσυχο. Μπορεί επίσης ο χρόνος να είναι διακεκομμένος και μοιρασμένος στο διάστημα της μέρας έτσι ώστε να παρεμβάλλονται μεσοδιαστήματα ανάπαυσης για το οπτικό και μυοσκελετικό τους σύστημα.
  • Γονείς και δάσκαλοι δεν πρέπει να παραβλέπουν κάποια σημάδια που πιθανά να κρύβουν προβλήματα όπως κόκκινα μάτια, συχνό τρίψιμο των ματιών, κλίση του κεφαλιού, κακή όραση στον πίνακα, θολή όραση, κούραση στα μάτια. Μην αμελείτε αυτά τα προβλήματα και απευθυνθείτε άμεσα στον οφθαλμίατρο.