8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας. Την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έρχονται στο προσκήνιο τα αιτήματα για την βελτίωση της θέσης των γυναικών και τα δικαιώματα τους.

Μπορεί να κατακτήθηκαν αρκετά, με αγώνες όχι πάντα αναίμακτους , σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ,  υπάρχουν όμως ανυπέρβλητα εμπόδια που επηρεάζουν την χειραφέτηση των γυναικών σε όλο τον κόσμο, εμπόδια στην εκπαίδευση στην απασχόληση, στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή. Υπάρχει βία και ρατσισμός και απάνθρωποι παραδοσιακοί κανόνες που υποτιμούν το ύψιστο αγαθό της υγείας και δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης και  αυτοδιάθεσης.

Στην χώρα μας, τα χρόνια της κρίσης έπληξαν δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών ετών. Επιδεινώθηκαν οι εργασιακές συνθήκες, η επαγγελματική ανασφάλεια , οι ελαστικές μορφές εργασίας , το κράτος πρόνοιας .

8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας

Με την ανοχή του κράτους, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός και η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που επιτελεί η γυναίκα με την μητρότητα στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση του πληθυσμού. Δεν νιώθει καμία προστασία στα φαινόμενα διακρίσεων   τόσο  στον επαγγελματικό χώρο όσο και στην αξιολόγηση της θέσης της στην κοινωνία .

Η  φροντίδα των παιδιών, αυτή η ύψιστης σημασίας κοινωνική προσφορά, σε ένα κράτος υποτιθέμενων ίσων ευκαιριών αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική δραστηριότητα και ανασταλτικό παράγοντα στην  εξέλιξή της. Δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε  πως η άρση των διακρίσεων και η ισότιμη θέση της γυναίκας διαμορφώνει νέες αντιλήψεις  και οδηγεί τις γενιές  σε νέους προσανατολισμούς που θα ξεφύγουν από τα υπαρκτά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Η επί ίσοις όροις ενεργή γυναικεία παρουσία και δράση μπορεί να μας οδηγήσει σε δικαιότερες  λύσεις για την αντιμετώπιση των αυτών των προβλημάτων και σε πιο ασφαλείς δρόμους του μέλλοντος.

Εμείς οι γυναίκες πρέπει να θυμόμαστε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως με δράση και αγώνες μπορούμε να πείσουμε την κοινωνία  για το δίκαιο και το ίσο και να το κατακτήσουμε.

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΓΑΛΛΟΥ ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ

Χρυσάνθη Γάλλου Δαλκαφούκη

Πολιτικός Επιστήμων