Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ημέρα υπενθύμισης της αδιάκοπης προσπάθειας για την κατάκτηση του αυτονόητου της ισότητας. 8 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες, αναλογιζόμαστε το σθένος και τη δύναμη των γυναικών, την αποφασιστικότητά τους και τις αδιάκοπες προσπάθειες να κατακτήσουν το αυτονόητο σε μια οργανωμένη και δίκαιη κοινωνία, την ισότητά τους.

‘Άρθρο της Μελίνας Δερμεντζοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ρόλος των γυναικών

Ο ρόλος των γυναικών την τελευταία δύσκολη δεκαετία υπήρξε καθοριστικός. Η γυναίκα ως εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, σήκωσε ένα τεράστιο βάρος. Η γυναίκα είναι αυτή που κράτησε ενωμένο τον κοινωνικό ιστό, ισχυρό τον οικογενειακό πυρήνα και ταυτόχρονα πρωτοστάτησε σε όλες τις πράξεις εθελοντισμού για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αυτό το λέω με βεβαιότητα από την εμπειρία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Σε κάθε κάλεσμά μας, σε κάθε δράση αλληλεγγύης οι γυναίκες είναι εκεί, δυναμικές και αποτελεσματικές. Χρέος μας είναι ως τοπικές κοινωνίες, ως Δήμοι, ως Περιφέρειες, να αναγνωρίσουμε την αξία της γυναίκας και με συγκεκριμένες μετρήσιμες πολιτικές να την προστατέψουμε, να την ενισχύσουμε και να της προσφέρουμε κάθε δυνατή στήριξη για ισότιμη διαβίωση.

Η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί μέσα από πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει να ενισχύσει τον σύγχρονο ρόλο της γυναίκας υιοθετώντας μέτρα και κίνητρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας όπως  πρόσθετες παροχές σε νέες μητέρες, μοριοδότηση για ένταξη σε προγράμματα,  άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες. επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών κλπ.

Κεντρικός Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων, με  τις σχεδιαζόμενες πολιτικές προωθεί ένα νέο «πρότυπο» κοινωνίας.

Έχουμε θέσει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση των δομών απασχόλησης για τα παιδιά κυρίως σε προσχολικές ηλικίες, καθώς και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για την ουσιαστική μέριμνα της τρίτης ηλικίας, ώστε η σύγχρονη γυναίκα να μπορέσει να επικεντρωθεί στον επαγγελματικό της βίο, στην ενασχόληση με τα κοινά,  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής της.

Μεταξύ των πρώτων 18 προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2017 στην ΠΚΜ, σαφή προτεραιότητα έχει η συνέχιση των έργων κοινωνικής πολιτικής και της υποστήριξης του συστήματος υγείας.

Περιλαμβάνονται: εξοπλισμός υποστήριξης ενός ανθεκτικού και χωρίς αποκλεισμούς συστήματος υγείας στην Κεντρική Μακεδονία – Α’ βάθμια Φροντίδα Υγείας / Β’ βάθμια Φροντίδα Υγείας, συνέχιση της δράσης κέντρων διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία, η συνέχιση δράσης κέντρων κοινότητας, η προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, η συνέχιση δράσης στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Κοινωνική Αλληλεγγύη

Στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεριμνούμε για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων όπως κακοποιημένες γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά.

Συνολικά ως Περιφέρεια χρηματοδοτήσαμε, διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους, περισσότερες από 150 κοινωνικές δομές καθώς και δομές υγείας και φροντίδας, όπως  τις δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας, ατόμων με αναπηρία, που παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες πολίτες, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κέντρα Κοινότητας και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Προστασία Κακοποιημένων Γυναικών

Επίσης, υλοποιούμε παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που πλήττει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.

Υποστηρίζουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των ξενώνων που παρέχουν ήδη πολύτιμες υπηρεσίες, όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης και του Ευόσμου, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των κακοποιημένων. Οι ξενώνες αυτοί εκτός από την ασφαλή διαμονή και διατροφή των γυναικών και των παιδιών τους, προσφέρουν κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, υπηρεσίες προώθησης στον τομέα της απασχόλησης και δράσεις δικτύωσης.

Διαχρονικά εξασφαλίζουμε τις απαιτούμενες θέσεις παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Η λειτουργία αυτών  των δομών είναι κρίσιμη για τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους δέχονται την κατάλληλη φροντίδα, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Εναρμονίζουμε έτσι την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή, παρέχοντας στα παιδιά τη δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση και πρόσβαση σε επαγγελματική φροντίδα και φύλαξη. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις σχετικά με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τα ζητήματα της οικογένειας, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του δημογραφικού προβλήματος.

Κοινωνικές και προνοιακές δομές

Όλα αυτά τα χρόνια, επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών δομών  για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς οι δομές αυτές δεν ωφελούν μόνο αυτούς που υποστηρίζουν και φιλοξενούν, αλλά ωφελεί και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας ενδεικτικά αναφέρω στον αγροτικό χώρο μέσω της υποβοήθησης του έργου των γυναικείων συνεταιρισμών,  αλλά και στον ψηφιακό κλάδο και προσφέρουμε  στις ωφελούμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες με σκοπό την κατάρτιση σε αντικείμενα που ενδυναμώνουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες και τις προοπτικές απασχόλησης.

Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα και μειώνοντας την ανεργία που αυτό προκαλεί, ιδιαιτέρως στο γυναικείο πληθυσμό.

Ενίσχυσης της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία

Επιπροσθέτως, έχουμε συνδέσει την ενίσχυσης της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία με το άλλο μεγάλο ζήτημα, το δημογραφικό.

Οι γεννήσεις βρίσκονται σε πτωτική πορεία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται σημαντική αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού εξαιτίας της γήρανσής του. Στηρίζουμε την οικογένεια. Διασφαλίζουμε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο δομών για τη φροντίδα των παιδιών και θέτουμε ως μείζον ζήτημα την ανάγκη εφαρμογής μιας σταθερής και μακρόπνοης πολιτικής με συνεργασία όλων για την άρση εμποδίων και την υποβοήθηση της ελεύθερης επιλογής για όσους και όσες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά με τη στήριξη στα πραγματικά προβλήματα και την αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων.

Είναι βέβαιο ότι η διαχείρισή του και η δημιουργία νέων δημογραφικών προτύπων απαιτούν μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Απαιτούν σταθερή πολιτική βούληση και δέσμευση σε βάθος χρόνου από όλους. Απαιτούν ενιαία, διαχρονική και συνεκτική χάραξη και υλοποίηση πολιτικών από το κεντρικό κράτος και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μελίνα ΔερμεντζοπούλουΠαγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 1 1
Μελίνα Δερμεντζοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας

Μήνυμα Μελίνας Δερμεντζοπούλου

Τέλος, θα ήθελα να ολοκληρώσω με ένα ζήτημα που πρέπει να θυμόμαστε όχι μονάχα την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το οποίο αφορά στην δύσκολη εξίσωση: γυναίκα και πολιτική.

Η εμπειρία μου από τις τελευταίες εκλογές, μου έδειξε ότι οι συμπολίτες μας, οι Θεσσαλονικείς, τάσσονται πλέον περισσότερο υπέρ της ανάδειξης των γυναικών, σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου! Όμως οι δυσκολίες εξακολουθούν να υφίστανται καθώς ο χρόνος και ο τρόπος ενασχόλησης των γυναικών κρίνονται πολύ πιο αυστηρά. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να δηλώσω είναι ότι η έμφυλη διάσταση της πολιτικής είναι καθρέπτης της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Παρά την βελτίωση των τελευταίων ετών σε θεσμικό επίπεδο η βιωμένη εμπειρία μας λέει πως υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανυθεί, ώστε να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πλήρη ισότητα των δύο φύλων. Δυστυχώς, ο αριθμός των γυναικών που μετέχουν στα κοινά είναι πάρα πολύ μικρός, μέχρι σήμερα. Για μένα η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να κρίνουν μια γυναίκα, έναν άντρα, οποιονδήποτε, από αυτά που λέει, από αυτά που κάνει, από τις ικανότητές του να διαχειριστεί τις δημόσιες υποθέσεις. Λόγω, λοιπόν, του ακτιβισμού των γυναικείων οργανώσεων αλλά και των συμμάχων τους, καθώς και λόγω της συστηματικής ενασχόλησης όσων χαράσσουν πολιτική στον τόπο μας με το ζήτημα αυτά, διαπιστώνουμε ότι  το πολιτικό τοπίο στην  Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα πιο ισορροπημένο όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών στα κοινά.

Ολοκληρώνοντας, για την αντιμετώπιση των παραπάνω δυσκολιών, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς χώρους στους οποίους οι γυναίκες μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, να αποκτούμε νέες δεξιότητες, να άρουμε τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και να σφυρηλατήσουμε έναν πιο δίκαιο  και ισότιμο κόσμο όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για κάθε άνθρωπο.  

Η σημερινή ημέρα αποτελεί υπενθύμιση για τη συνεχή επαγρύπνηση όλων μας!