Αυτοδιοικητικές εκλογές Οκτωβρίου. Τι αλλάζει; Πώς θα ψηφίσουμε;. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, εξέδωσε δύο εγκύκλιους που περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Οι εγκύκλιοι είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και παρέχουν στους ενδιαφερόμενους πλήρης ενημέρωση για σειρά ζητημάτων που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας.

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, οι οποίες εισήχθησαν με τον νόμο 4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός που στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Εάν δεν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.
  2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα στις 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει στις 31η Δεκεμβρίου 2028.
  3. Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων εξορθολογίζεται για να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο τους. Το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι 611 έναντι 703 της τετραετίας 2019 – 2023.
  4. Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
  5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2.000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, η πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Επιπλέον, για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της “ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων”, όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, και παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, όπως ποσόστωση ανά φύλο και ελάχιστος αριθμός υποψηφίων. Τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει στις 31η Αυγούστου.