Αϊράνι ή Αριάνι. Το αριάνι ή αϊράνι ή ελληνικό οξύγαλα, κοινώς ξινόγαλα, είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού που μερικές φορές περιέχει και αλάτι.

Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και στη Νότια Ευρώπη.

Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στη Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ η Τουρκία θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αριάνι στο κόσμο.

Eίναι ρόφηµα δροσιστικό, (υποπροϊόν του γιαουρτιού) που πίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς µήνες.

Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό ή πρόβειο ημιάπαχο παστεριωμένο γάλα. Παράγεται από τη φυσική ζύμωση γάλακτος ή βουτυρογάλακτος με φιλικά για τον οργανισμό οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά).

Είναι ένα προϊόν εύγευστο, εύπεπτο και πολύ υγιεινό λόγω των  προβιοτικών που περιέχει σε σχέση με το γάλα, τα οποία εμπλουτίζουν την εντερική μας χλωρίδα.

Αϊράνι ή Αριάνι

Παρασκευή

Aναµειγνύεται νερό µε άλας (1%) και ζεσταίνεται στους 95° Kελσίου για 5 λεπτά, για απολύµανση.

Aφού κρυώσει γύρω στους 5°C αναµειγνύεται µε γιαούρτι σε αναλογία 6 µέρη γιαουρτιού µε 4 µέρη από την άλµη και ανακατεύεται καλά.

Τοποθετείται σε µπουκάλια ή άλλα δοχεία και µπαίνει στο ψυγείο στο οποίο διατηρείται για αρκετές ηµέρες µέχρι την κατανάλωση.

Συνήθως στο αϊράνι προστίθενται και φύλλα δυόσµου για µυρωδιά, πριν τοποθετηθεί στα δοχεία.

Η σύσταση ενός ποτήρι Αριάνι (250 ml):

Θερμίδες      102-110Kcal

Πρωτεΐνες    8,3-8,5 g

Υδατάνθρακες        9,3-10 g

Λιπαρά         3,8-4,2 g

Ασβέστιο      260-320mg

Φώσφορος   213mg

Νάτριο         0,1g

KYPIA TYPOKOMIKA ΠPOΪONTA